Creativiteit op Het Laarhuys

Loes maakt prachtige schilderijen, Marlou is een getalenteerde natuurfotograaf. Ze wonen allebei onder het dak van Het Laarhuys in Lieshout. Hieronder vertellen ze over hun passie.

Loes

Loes van den Berg (23) woont in een van de woongroepen. Ze krijgt PGB-hulp van Gerty van den Heuvel. Al vele jaren. Die hulp is veelkleurig. Gerty leert Loes schoolse vaardigheden, doet aan denkstimulering en werkt aan de zelfredzaamheid van Loes. Het was tijdens die denkstimulering dat Gerty de link legde met haar teken- en schildertalenten. “Er zit veel meer in Loes dan mensen op het eerste gezicht misschien denken”, zegt ze. “We zijn begonnen met het tekenen van vogels. Loes vindt het vooral leuk om vogels en dieren te schilderen. We begonnen heel simpel met het benoemen van de vormen. Van daaruit zijn we gaan onderzoeken. Laatst maakte Loes, in opdracht, een schilderij van drie poezen. Dat begint met het uitzoeken van plaatjes van poezen. Dat doet ze zelf. Dan gaan we samen goed kijken. En benoemen. Wat zien we, hoe heet dat, hoe ziet het eruit? Van daaruit gaat Loes tekenen en later met verf inkleuren.”

Op dit moment hangen de schilderijen van Loes in het gemeentehuis in Gemert. “Exposeren vindt ze heel leuk. Zeker de reacties die mensen in het gastenboekje schrijven”, zegt Gerty. “Trots? Jazeker is ze trots. En als je goed kijkt, dan kun je dat ook zien. Maar je moet wel goed kijken. Net als Loe”

Marlou

Marlou Bogers (29) heeft een eigen appartementje in Het Laarhuys. Ze werkt overdag in de begeleiding van dementerende ouderen op een zorgboerderij. In haar vrije tijd maakt ze foto’s. Het liefst in de natuur. “Ik hou van wandelen in de natuur”, zegt ze. “Op de Strabrechtse Heide, de Stiphoutse bossen, de Veluwe, bij de Vresselse hut, maar volgende week ga ik bijvoorbeeld een week met een vriendin naar Texel. Lijkt me prachtig om daar ook leuke foto’s te maken.”

In het begin maakte Marlou foto’s met haar mobiele telefoon, maar sinds ze drie jaar geleden een professionele camera heeft, worden de plaatjes nóg mooier. “Ik heb nooit een cursus gehad, maar ik heb mezelf alles aangeleerd.”

Marlou heeft nog nooit geëxposeerd, maar dat zou ze wel heel leuk vinden. “Ik vind het fijn als andere mensen ook van mijn foto’s kunnen genieten. Dat kan trouwens al op instagram (marlou_naturephotography). Maar een keer in een krant of op een expositie, ja dat lijkt me leuk. Mijn droom? Dat ik ooit nog eens een hele vette lens kan kopen zodat ik bijvoorbeeld vogels beter kan fotograferen, maar ja, dat is nog een verre droom vrees ik.”

Leuk verhaal?

Deel het met je vrienden!

Wellicht ook interessant

Cliëntburo STERK bestaat één jaar

Lees het complete verhaal Lees het verhaal
Lees Voor
Ga naar de inhoud