Kookworkshop van sterrenchef Jermain de Rozario

Een kookworkshop volgen in een sterrenrestaurant: wanneer krijg je die kans nou? De bewoners van de Kromme Haagdijk stonden op dinsdag 8 november in de keuken van de Helmondse chefkok Jermain de Rozario. Zij wonnen namelijk de CZ Verwenzorgprijs, een geldprijs voor initiatieven die bijdragen aan een beter leven voor mensen met een zorgvraag. Naast kokkerellen stond ook een bezoek aan de moestuin van restaurant De Rozario op het programma. Om daarna te smullen van een eigengemaakt sterrenmenu.

Ze keken er weken naar uit: de kookworkshop bij sterrenrestaurant De Rozario in Helmond. “Ik heb voordat we hier naartoe gingen de documentaire gekeken over Jermain. Daardoor wist ik al iets meer over zijn leven en hoe hij met dit restaurant begonnen is.”, vertelt bewoner Melanie van de Wouw, terwijl ze door de moestuin in Aarle-Rixtel loopt. Ze heeft de rondleiding in de moestuin er net op zitten en plukt samen met de andere cliënten de ingrediënten die de groep zo gaat gebruiken tijdens het koken. “Het is leuk om te zien waar je eten vandaan komt, verser dan dit wordt het niet!”

Kunst met een verhaal

Na het bezoek aan de tuin vertrekt de groep naar Helmond. Voor het eerst een sterrenrestaurant binnenstappen is indrukwekkend. Gastvrij vertelt Jermain meer over zijn restaurant. Bewoner Aisha Boussfir gaat met drie anderen aan een ronde tafel met chique wit kleed zitten. Ze beluistert het verhaal van de sterrenchef aandachtig. Ze vertelt: “Ik vind het mooi dat hij zo open is over zijn privéleven. Over zijn drugs- en alcoholverleden. Ik herken mezelf in hem. Zelf ben ik ook verslaafd geweest, ging met verkeerde vrienden om. Het verhaal van Jermain geeft me hoop dat het wel goed komt. Moet je zien waar hij nu staat!”

Nieuwe smaken

Een tafeltje verderop geniet Melanie van haar zelfgemaakte gerecht, rendang met mango-ijs: “Die smaken in je mond, dat heb ik nog nooit geproefd. Niet zomaar eten, maar echt iets speciaals. Ik voel me gelukkig.” Ook de andere cliënten stralen en genieten, valt wijkmanager ORO Jeske Kersten, op: “Ik wilde onze cliënten – die een licht verstandelijke beperking hebben – even onderdompelen in een andere wereld. Ze meenemen naar een plek waar ze niet zo snel komen. Toen we hoorden dat we gewonnen hadden, benaderde ik meteen Jermain. Hij was heel enthousiast!”

Verbinden met de regio

De chefkok vertelt waarom hij hier op in ging: “Ik heb na de coronaperiode besloten om me meer te verbinden met de regio. Ik ben blij dat er dit soort dingen op mijn pad komen. Ik hoorde net een meisje zeggen: ‘ik heb last van angst’. Ik vertelde haar: ‘dat hebben we allemaal, maar niet iedereen is daar even openhartig over.’” Waarom Jermain zijn verhaal aan anderen vertelt? “Om te laten zien dat er niets mis met je is als je zorgen of problemen hebt, er is hoop. Ik wil me er hard voor maken dat iedereen dezelfde kansen krijgt.” De chefkok steekt er zelf ook iets van op. “Deze groep mensen inspireert me enorm. Ik kan hier de rest van de week op teren. De reacties zijn zo leuk en enthousiast. Ik dacht dat hun spanningsboog kort was, maar daar heb ik me in vergist. Ze hebben keihard gewerkt en zeer goed opgelet.”

Een dag zonder zorgen

Jeske sluit de middag af. “Allereerst wil ik Jermain bedanken voor deze dag. Hoe ik iedereen vandaag aan de slag zag gaan, emotioneert me gewoon. Dat intense genieten dat ik bij jullie zag, dat zie ik niet zo vaak. Jullie dachten vandaag even niet aan zorgen en problemen, maar jullie waren alleen maar aan het genieten. En terecht. Het is een dag om niet snel te vergeten. Samen hebben we mooie herinneringen gemaakt.”

Leuk verhaal?

Deel het met je vrienden!

Wellicht ook interessant

‘Wij vragen niks, wij zijn er’

Lees het complete verhaal Lees het verhaal
Simone werkt met veel plezier bij de Zorgcentrale, door begeleiding van Ambitie.

Van vrijwilligerswerk naar een echte baan

Lees het complete verhaal Lees het verhaal
Lees Voor
Ga naar de inhoud