‘We worden gezien, we horen erbij!’

Werken, midden in de samenleving. Waar kan dat nou beter dan ín het Huis voor de Samenleving? In Deurne wordt op dit moment nog hard gewerkt aan de laatste puntjes die op de í van het nieuwe gemeentehuis worden gezet. Dat huis, aan de Markt in Deurne, wordt omgetoverd van een kantoorgebouw waar inwoners alleen kwamen voor bijvoorbeeld paspoorten en rijbewijzen, tot een ontmoetingsplek voor de hele Deurnese gemeenschap. ORO vervult er een belangrijke rol.

Er wordt nog geboord en gebroken. Sommige ambtenaren werken vandaag thuis vanwege de herrie. Maar… wat wordt het mooi! Aan de rand van de centrale hal is het een drukte van belang. De medewerkers van Gastvrij & Zo hebben net de grootste drukte van de lunchtijd achter de rug. Er wordt gepoetst in de keuken, afgewassen en de tafels worden schoongemaakt. Ondertussen lopen de eerste ambtenaren de fraaie, open ruimte alweer binnen. Voor een klein overleg, even niet in een kantoor, maar in de gezellige sfeer van Gastvrij & Zo en onder het genot van een heerlijk kopje cappuccino. “Stukje appeltaart erbij”, vraagt Anita die achter de kassa van de counter staat. “Zelfgemaakt en super lekker!”

Het is heel erg druk

In januari verhuisden de medewerkers van de ORO-lunchroom van het Cultuurcentrum in Deurne naar het gemeentehuis. “Wij vinden het hier heel erg fijn”, zegt Celine van Berkel, een van de gastvrouwen van de lunchroom. “Wat we allemaal doen? Heel veel! De mensen die hier werken komen hier koffie drinken, lunchen en vergaderen. En we helpen de bodes mee. Met het afval of met kleine klusjes. Het is heel erg druk. We hebben de hele dag te werken. En het leuke is dat de mensen ons hier ook heel erg waarderen. We horen er echt helemaal bij. Ze zien ons als collega’s en dat is super fijn.”

Gemeente denkt met ons mee

Conny van Laarhoven is een van de begeleidsters die met de groep is overgekomen van het Cultuurcentrum. “We hebben daar zeker vijf jaar of nog wat langer gezeten, maar dit is weer een mooie, nieuwe uitdaging. Het is een prachtige plek, midden in het Deurnese leven. Als het straks klaar is komt hier ook een punt van de LEVgroep, de politie is hier, de bieb komt hier naartoe. Druk? Ja, soms is het erg druk, maar we kunnen het aan. En als medewerkers het even té druk vinden, dan is er ook ruimte om even af te schakelen. De gemeente en het Cultuurcentrum, dat verantwoordelijk is voor deze werkplek, denken supergoed met ons mee om het een succes te laten worden.”
Ze zijn blij met ons, vindt ook Celine. “Elke week komen de wethouders en de burgemeester bij ons eten. Dan geven ze ons veel complimentjes, dat is heel fijn.”

Samenwerking loopt goed

Conny en de rest van het begeleidingsteam zijn zeer enthousiast over de eerste maanden in de nieuwe omgeving. “We worden hier gezien, we horen erbij. Dat zorgt voor veel werkplezier”, zegt Conny. “In de komende tijd gaan we kijken of we onze werkzaamheden verder kunnen uitbreiden. De samenwerking met de bodes loopt al heel goed en we zien nog genoeg mogelijkheden om wat meer te doen. Nu werken we hier met elf mensen, maar we zijn op zoek naar uitbreiding. Zeker als in het voorjaar de binnentuin hier open gaat, kunnen we nieuwe mensen gebruiken. Of we een voorbeeld zijn voor andere gemeenten? Dat zou wel heel erg leuk zijn, ja. Ze kunnen hier komen kijken wat het oplevert. En dat is heel veel! Voor zowel onze medewerkers als voor de mensen die hier werken en onze gast zijn.”

Leuk verhaal?

Deel het met je vrienden!

Wellicht ook interessant

‘Wij vragen niks, wij zijn er’

Lees het complete verhaal Lees het verhaal
Mirjam op werkbezoek bij werkpost Was&Strijk

‘Succes komt niet vanzelf’

Lees het complete verhaal Lees het verhaal
Lees Voor
Ga naar de inhoud