WERKEN BIJ SHI: ‘IK MISTE DE FITTINGEN’

Als in het najaar de nieuwbouw van SHI in Asten klaar is, krijgen de medewerkers die er dagbesteding doen van ORO een extra mooie plek. “Dat hebben we bij de eerste vergadering met de architect duidelijk gemaakt”, zegt directeur Stef Jansen. “Ze zitten straks meteen achter de showroom. Op een fijne, rustige en prikkelarme plaats, maar wel tussen de andere medewerkers. Ze horen er helemaal bij. Hoe lang al? Och, zo lang als ik het me kan herinneren.”

De Gouden Gift 2021 staat nu in de hal, maar die krijgt in de nieuwbouw een nóg prominentere plaats. Het kunstwerk dat ORO elk jaar beschikbaar stelt aan een bedrijf of organisatie die zich onderscheidt als het gaat om het betrekken van mensen met een verstandelijke beperking bij de samenleving, ging in 2021 naar SHI. Stef Jansen is er trots op. “Voor ons is het eigenlijk heel normaal”, zegt hij. “We werken in Asten, verdienen hier onze boterham met de mensen uit het dorp en uit de omgeving. Dan doe je ook iets terug, zo simpel is het.”

AMBITIE

Dat ‘terugdoen’ zien we bijvoorbeeld in de manier waarop SHI zich inzet voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Onder de 300 medewerkers zitten verschillende mensen van de sociale werkvoorziening Senzer én er werken mensen die begeleid worden door een jobcoach van ORO-onderdeel Ambitie. Daarnaast hebben acht cliënten er hun dagbesteding. “En dat vinden ze helemaal geweldig”, zegt begeleidster Sacha van Heugten in de rustige ruimte, speciaal ingericht voor ORO, die grenst aan een van de kolossale magazijnen.

WORSTENBROODJES

Wie op bezoek gaat bij SHI ervaart de familiaire sfeer al bij binnenkomst. Zeker vandaag! Een van de medewerkers viert zijn 25-jarig jubileum en dus hangen er overal foto’s en teksten op de deuren. En zijn er Brabantse worstenbroodjes! ‘Gewapend’ met zo’n broodje komt Stef, de CEO ofwel de baas van het bedrijf, naar de ORO-medewerkers toe. Hij kent ze allemaal. En zij kennen hem. “Dit is Els”, lacht Stef. “Els kan heel hard werken. Maar ze is helaas voor Ajax. Dat is dan weer wat minder.” Els laat haar baas maar praten. Twee jaar geleden ging ze even weg bij SHI, naar een andere dagbestedingslocatie. “Maar ik kwam weer terug. Ik miste de mensen hier. En de fittingen.”

FITTINGEN

Zoals Els graag fittingen in elkaar zet, zo hebben alle medewerkers hun favoriete klusje. Ruud, die iedere dag met trots zijn SHI-polo draagt, maakt pakketten van verschillende onderdelen. Peter is het liefst met de stickers in de weer en Erik-Jan maakt zakjes waarin drie doosjes met klemmen zitten. “Soms is er ook een spoedje”, zegt Arek. “Dan moet het snel naar de winkel en moeten we dus extra hard werken. Dat vind ik niet erg, hoor, hard werken. Maar vandaag pak ik wel wat eerder pauze, denk ik. Ik heb slecht geslapen. Ik heb koffie nodig.”

GEEN DRUK

Sacha maakt inmiddels ook al zo’n vijf jaar deel uit van het meubilair van SHI. “Deze kleinschalige en intieme vorm van dagbesteding past precies bij deze cliënten. Als je die laat werken in een grote ruimte met veel prikkels, raken ze het overzicht kwijt. Dat zorgt voor onrust. Hier voelen ze zich thuis. Ook met de andere medewerkers. Arek kan in de pauze lekker Pools praten met andere medewerkers hier en Els blijft bij de laatste pauze ’s middags vaak nog een kwartiertje langer kletsen over het voetballen. Dat kan allemaal. Er zit hier geen druk op de ketel. Als het werk niet klaar is? Dan is het niet klaar. Dan gaat het terug naar de werkvloer. Geen probleem.”

Meer informatie over dagbesteding en werken bij ORO

Leuk verhaal?

Deel het met je vrienden!

Wellicht ook interessant

Inspirerende bijeenkomst Palliatief consultatieteam

Lees het complete verhaal Lees het verhaal
Lees Voor
Ga naar de inhoud