Het is weer supergezellig op het oude, nieuwe Liender

Het deed even pijn hoor. De sloop van Het Liender. Vele jaren woonden er cliënten van ORO. Oké, het huis was oud, badkamers moesten ze delen en de kamers waren klein, maar de gezelligheid en de onderlinge verbondenheid, die maakte alles goed. Zou die huiselijke sfeer terugkeren in de nieuwbouw? Een paar maanden na de officiële opening kan die vraag al met een volmondig ‘ja’ beantwoord worden. “Het is hier supergezellig!”

De burgemeester was er, de architect, het bouwbedrijf, de bewoners, de cliëntvertegenwoordigers en nog veel meer. De vlag werd gehesen, er werd champagne gedronken en na afloop van de officiële opening gingen de bewoners allemaal samen eten. Maar dat was nog niet alles. “Er was ook een Open Dag”, vertelt een van de bewoners, Jessica. “We hebben rondleidingen gegeven. Iedereen wilde alles zien. Het was heel druk. Of we trots zijn op ons nieuwe huis? Jazeker. We zijn hartstikke trots.”

 

Grote huiskamers

Ook Jolanda is blij met haar nieuwe huis en haar nieuwe studio die ze heeft ingericht samen met haar broer. Er zijn in totaal 22 studio’s. Ze hebben allemaal een zit-slaapkamer, een douche en een toilet. Sommige bewoners hebben gekozen voor een klein keukentje, anderen niet. Er zijn ook nog 3 appartementen in Het Liender. Die zijn speciaal voor bewoners die iets meer zelfstandigheid aan kunnen. Daarnaast zijn er drie grote huiskamers met allemaal een eigen, grote keuken. “We koken elke dag vers”, vertelt Jolanda. “Ik vind het leuk om daarmee te helpen. Als je hier rond zes uur binnenloopt, ruikt het heerlijk in het hele huis.

Allemaal een beetje kok

Rinie en Henk behoren tot de cliënten die al in de beginjaren in Het Liender woonden. “Eerst hadden we een klein kamertje en moest je op je beurt wachten als je naar de badkamer wilde”, lacht Rinie. “En vroeger, heel vroeger, werd er hier iedere dag door een kok gekookt. Nou zijn we allemaal een beetje kok.”
Henk woonde ook een tijd in een kleiner huis. “Dit is wel een stuk drukker, maar ik kan me ook wel terugtrekken op mijn kamer. Of het mooi geworden is hier? Dat vind ik wel. Ik kwam hier elke dag langs dus ik heb de bouw goed kunnen bijhouden. Het is écht mooi, nieuw en toch ook heel gezellig.”

 

Altijd wat te doen

De bewoners zijn in rap tempo gewend geraakt aan hun nieuwe huis. Ze vinden het er geweldig. De tuin, de grote kamers, de gezelligheid, de gamehoek, de spelletjes die ze samen doen in de huiskamer. “Op Het Liender is altijd wat te doen”, weet begeleidster Astrid Leesberg. “Onze jongste bewoner is 18 en de oudste is 80. Het is een dynamisch huis waar mensen elkaar helpen en voor elkaar klaar staan. Dat was zo in het oude Liender, en dat is nu gelukkig nog steeds zo. Het is een fijne en levendige woonplek!”

Leuk verhaal?

Deel het met je vrienden!

Wellicht ook interessant

Cliëntburo STERK bestaat één jaar

Lees het complete verhaal Lees het verhaal
Lees Voor
Ga naar de inhoud