Werkgeluk, voor iedereen!

Toen Jan Driessen, inmiddels meer dan een kwart eeuw geleden, de basis legde voor de onderneming Driessen HRM, wilde hij vooral werkgeluk voor zijn medewerkers. Zijn aanvankelijke plan om een pannenkoekenrestaurant te beginnen, liet hij daarmee varen, maar ‘gelukkig’, dát moesten zijn medewerkers worden. In 2020 is de Driessen Groep in Helmond een bedrijf dat zich gespecialiseerd heeft in alle vormen van dienstverlening op het gebied van mens en werk in de publieke sector. Sinds kort werken ook cliënten van ORO op de Brainport Human Campus, de werkomgeving die plaats biedt aan bedrijven uit de groep én andere bedrijven die in hetzelfde domein werkzaam zijn.

“Eigenlijk wilde Jan Driessen een pannenkoekenrestaurant beginnen, ja”, vertelt Peter Smits in het fraaie atrium van Driessen. Een mooie brasserie, prettige werk- en vergaderplekken, tafeltennistafels en ander vertier decoreren de lichte en groene ruimte. Peter is manager van de Brainport Human Campus op het bedrijventerrein aan de weg tussen Helmond en Eindhoven. “Jan vond werkgeluk enorm belangrijk”, zegt hij met duidelijk herkenbaar respect voor de grondlegger. “Niet alleen voor zijn eigen werknemers, maar zeker ook voor mensen voor wie dat niet zo vanzelfsprekend is.”
Die maatschappelijk betrokken houding kenmerkt het bedrijf tot op de dag van vandaag. Toen in het kader van -weer- een uitbreiding de inrichting van een espressobar werd besproken, popte het idee op om er samen met de Driessen Foundation een mooie sociale onderneming van te maken, liefst samen met mensen met een verstandelijke beperking. Peter Smits: “Al snel werd duidelijk dat we, om zoiets mogelijk te maken, samenwerking moesten zoeken met een organisatie die daar al ervaring in heeft. Zo kwamen we bij ORO terecht. We zijn een keer gaan kijken bij Gastvrij & Zo in het cultuurcentrum in Deurne en toen waren we meteen verkocht. We gingen er super enthousiast weg. Zoiets willen wij ook. En ORO wilde graag meedenken.”

APPARATUUR

Vanaf dat moment ging de bal rollen. Samen met Ambitie werd een plan gemaakt om in december 2020 te starten met de espressobar. Een bar met personeel van ORO. Yvon Leenders begeleidde de opstartfase. “Het is belangrijk dat je in die eerste fase goed van elkaar weet wat de wederzijdse belangen en verwachtingen zijn”, zegt ze. “Daarna gaan we met die ideeën aan de slag en gaan we op zoek naar cliënten die hier mogelijk passen. Dat vergt in coronatijden wel wat creativiteit. Zo hadden we in oktober een rondleiding voor geïnteresseerde cliënten gepland, maar die kon niet doorgaan. Met de multimediagroep uit Someren hebben we toen een digitale rondleiding gemaakt, zodat we toch een beeld kunnen geven wat dit voor werkplek is.”

KOEKJE

De naam van de espressobar was al direct bekend: Jan&Koek. Genoemd naar Jan Driessen die dus graag een pannenkoekenrestaurant wilde”, vertelt Vera van den Boogaard, de begeleider vanuit Ambitie op de werkplek. “In december zijn we rustig begonnen. Een dag in de week en straks geleidelijk uitbreiden. Eerst eens wennen aan elkaar, goede koffie maken, een zelfgemaakt koekje (het Jan&Koekje) en wat klein gebak. Alle apparatuur die hier staat is helemaal nieuw en er is steeds samen met ons gekeken naar wat voor onze cliënten fijn en veilig is. Cliënten gaan hier leren en werken. De eerste ervaringen? Die zijn fantastisch!”

TUIN

Peter Smits is ondertussen maar wat trots op de samenwerking. “Ik kan niet wachten tot we dit gaan uitbreiden. Er komt hier straks een hele grote tuin met een moestuin. Misschien willen cliënten daar wel werken. Of op andere plaatsen in onze bedrijven. Als ze hier hun werkgeluk kunnen vinden is dat natuurlijk fantastisch. Wat ons betreft worden ze ook echt onderdeel van onze familie. Ik ben ervan overtuigd dat dat ook weer positieve gevolgen heeft voor het werkgeluk van onze eigen medewerkers. Jan&Koek is een win-win, dat weet ik zeker. Dit was een eerste stap, maar wat ons betreft blijft het hier niet bij.”

AMBITIE

Ambitie begeleidt mensen met een arbeidsbeperking naar betaald of onbetaald werk bij een reguliere werkgever. Naast gemeenten, Senzer, scholen en werkgevers werkt Ambitie ook nauw samen met het UWV. Ambitie begeleidt mensen die al lang niet gewerkt hebben in een nieuwe werkomgeving, ondersteunt bij het zoeken naar een passende baan en coacht mensen die een betaalde baan hebben op hun werkplek. Als betaald werk -nog- niet aan de orde is, maar er wel uitzicht op is, begeleidt Ambitie deze mensen bij het vrijwillig werken.
De samenwerking in Jan&Koek laat een andere kant van Ambitie zien: de schakel tussen bedrijfsleven en dagbesteding. Samen met bedrijven kijken naar hoe geschikte leer- en werkplekken kunnen worden ingericht en hoe dagbesteding een waardevolle toevoeging kan zijn voor zowel bedrijf als cliënten.

Lijkt het je leuk om bij Jan&Koek te werken? Laat het ons weten! Je kunt ons mailen via: janenkoek@oro.nl

Leuk verhaal?

Deel het met je vrienden!

Wellicht ook interessant

Lees Voor
Skip to content