Zorgmedewerkers zijn teveel tijd kwijt met huishoudelijke taken. Aan de andere kant zijn er nog genoeg mensen die die huishoudelijke taken wel willen én kunnen uitvoeren. Senzer, ORO en de Zorgboog vonden elkaar drie jaar geleden in het project ‘Frisse blik op zorg’. Ruth Linger is een van de afdelingsassistenten die als gevolg van dat project inmiddels bij ORO werken. We gingen kijken op Het Rijtven.
Ruth is nog even bezig. Een van de bedden moet nog worden opgemaakt. Ondertussen laten de medewerkers in de woning al weten hoe blij ze zijn met hun afdelingsassistent. “Laatst was ze er een paar dagen niet. Dan zie je weer hoeveel werk zij verzet. Dat kwam er nu bij ons weer allemaal bij.” Inmiddels is Ruth klaar en sluit ze aan. “Ja, hier ben ik trots op”, zegt ze, wijzend op het ORO-logo op het vest. “En de collega’s hier zijn blij als ik er weer ben. Dat is een fijn gevoel.”
Ik ben nieuwsgierig
Ruth werkte al een jaar of zes via Senzer bij een productiebedrijf in Helmond, maar ze wilde graag iets anders. Toen het project ‘Frisse blik op zorg’ startte, werd haar gevraagd of dat niks voor haar was. “Ik wilde dat meteen”, lacht Ruth. “Ik wilde graag weg uit de fabriek. En ik had al eens ooit in de ouderenzorg gewerkt. Werken met mensen met een beperking had ik nog nooit gedaan, maar ik ben nieuwsgierig. Ik wil alles aanpakken.”
Werk anders inrichten
Ruth behoort tot de mensen die een ‘afstand tot de arbeidsmarkt’ hebben. Dat houdt in dat ze door omstandigheden vaak minder belastbaar zijn. Bovendien had Ruth geen zorgopleiding. Voor ORO was dat geen belemmering, zegt Vera van den Bogaard, medewerker Arbeidsintegratie bij ORO Ambitie. “Bij dit project is het belangrijk om goed te kijken of we het werk van de zorgmedewerkers anders kunnen inrichten. Het vraagt om een andere kijk op het werk.”
Marja Grassens, wijkmanager op Het Rijtven, deed mee aan de pilot die samen met Senzer werd gestart. “We willen iedereen een kans bieden op een mooie baan. Bovendien zien we ook dat zorgmedewerkers relatief veel tijd kwijt zijn aan taken die ook door mensen zonder zorgopleiding gedaan kunnen worden.”
Wel even spannend
Ruth ging aan de slag op twee locaties: De Loop 6 en 8. Vond ze het spannend? “In het begin natuurlijk wel”, geeft ze toe. “Maar eigenlijk ging het al snel heel goed. Ik ken deze doelgroep niet maar voor mij is ieder mens een mens. Ik ben zorgzaam en behulpzaam. Bovendien als je in je leven iets wilt bereiken moet je soms ook een grote of spannende stap durven te zetten.”
In de woningen werd Ruth ingewerkt in de taken die ze kon doen. Hoe maak je de bedden op, hoe ruim je de boodschappen in, wat moet er met de waszakken? Ruth: “En als er even niets te doen is, kijk ik wat er nodig is. De oven of de magnetron schoonmaken, afwasmachine uitruimen, het eten voorbereiden. Er ligt altijd werk.”
Grote meerwaarde
Niet alleen de teams op de woningen zijn na een jaar enthousiast, ook Marja Grassens hoort enkel positieve geluiden. Geen wonder dus dat haar eerste contract inmiddels verlengd is. “Ruth heeft aangegeven ook wel dingen met cliënten te willen doen. Helpen bij het eten, wandelen of cliënten van en naar de dagbesteding brengen. Misschien wil ze zelfs een opleiding volgen. Het is aan ons om samen goed te kijken naar wat kan en in welk tempo. Op deze manier investeren we in mensen en ook in de toekomst. Het is goed voor mensen als Ruth, maar ook goed voor onze eigen medewerkers die zich meer kunnen richten op de zorg. Wat mij betreft is Frisse blik een project van grote meerwaarde.”
Meer weten over het project ‘Frisse blik op zorg’? Neem dan contact op met ORO Ambitie door een e-mail te sturen naar: ambitie@oro.nl. Of bel naar ORO en vraag naar een van de medewerkers van Ambitie: 0492 – 53 00 53.