‘we willen de kracht van deze waardevolle plek graag delen’

Ingeklemd tussen de huizen en de drukke rondweg om Gemert ligt Heerlijck Hopveld. Een groene oase met de grootte van zo’n zeven voetbalvelden. Een verborgen plek waar de natuur al jaren zijn gang kan gaan, waar biologisch tuinieren de norm is en waar, sinds kort, ook cliënten van ORO actief zijn. Welkom bij Heerlijck Hopveld.

Tijd voor koffie! Zeven cliënten van ORO komen uit de tuin en pakken een stoel op het terras van wat keuken, kantine, werkplaats en winkeltje ineen is. Saskia van den Bos, begeleidster van ORO en actief vrijwilliger bij Heerlijck Hopveld laat graag de kast met de producten ‘uit eigen tuin’ zien. Siroop, thee, olie, shampoo, het aanbod is groot. “Allemaal gemaakt met bloemen en kruiden uit de tuin”, zegt Saskia.

Kracht van deze plek delen

Heerlijck Hopveld is onderdeel van de tuinen van Velt-Gemert. Deze vereniging, die een ecologische leef- en teeltwijze voorstaat, geeft onder meer rondleidingen, verzorgt workshops en maakt biologisch tuinieren mogelijk. “Deze plek is al heel veel jaren een groene en natuurlijke oase van rust”, vertelt Saskia als ze de verschillende delen van de tuin laat zien. Het deel waar mensenhanden al jaren niet ingrijpen, de moestuinen, fruitbomen, kruidentuinen, het wandelbos en ook het deel waar de cliënten van ORO op vrijdag actief zijn. “We willen de kracht van deze waardevolle plek zoveel mogelijk delen”, zegt Saskia, “daarom vonden we het zo’n geweldig idee om hier ook met mensen van ORO te gaan werken.”

Cliënten krijgen hier energie van

Als de koffie, mét iets lekkers, achter de kiezen is, gaat iedereen weer aan de slag. Met de hulp van Saskia, maar ook met vrijwilligers. Zo is Jack, de vader van Sil er vandaag ook weer. Toen hij hoorde van het initiatief wilde hij graag meehelpen. Zoon Sil wil liever nog even niet aan de slag. Hij wil nog wat uitrusten. “Kan allemaal”, vindt Saskia. “Je werkt hier op je eigen tempo en je geniet van de omgeving. Cliënten krijgen hier energie van. Als ze aan het einde van de dag naar huis gaan, zijn ze weer helemaal ‘opgeladen’.”

‘Nou staat het er weer’

In de OROase, zoals het deel waar ORO werkt wordt genoemd, is André aan het schoffelen – ‘ik snap er niks van, dit heb ik de vorige keer allemaal weggeschoffeld en nou staat het er weer’ – en is Jorrit druk bezig met het snoeien van bomen en het knippen van de heg. In de zomer heeft het onderhoud door de vakantie even stilgelegen en dus is er veel werk. Jorrit deinst er niet voor terug. “Ik wil hard werken, anders verveel ik me”, lacht hij als hij zijn oorbeschermers even afzet. “Maar nou ga ik snel weer verder. Het gras moet ook nog gemaaid worden.”

Michelle zoekt de rust op

Saskia bekijkt het met een continue glimlach. Ze is blij met de hulp van de vrijwilligers. “De cliënten zijn niet altijd allemaal op dezelfde plek bezig. Bij sommige activiteiten en bij het gebruik van bepaalde apparaten hebben ze toch begeleiding nodig.” Michelle zit inmiddels iets verderop op een grote boomstam. Ze zoekt de rust even op. “Wil je graag wat ademhalingsoefeningen doen bij onze ‘Zen-boom’”, vraagt Saskia. Dat wil Michelle wel. “Die ontspanning, die rust in combinatie met het werk en deze geweldige omgeving. Je ziet gewoon dat ze er van genieten”, aldus Saskia.

Allemaal eigen werk

In de keuken komt even later Piet binnengewandeld. Piet helpt op vrijdagmiddag mee met het opruimen van de gereedschappen. Hij maakt het hok weer netjes. “Piet woont zelf op een boerderij. Die weet precies hoe het allemaal werkt hier. Zo hebben ze allemaal hun eigen werk. Of we het hier nog kunnen uitbreiden? Ik zou het wel willen. We doen ook al wat aan koken, zelf jam, shampoo of olie maken, maar het zou best leuk zijn om het wat verder uit te breiden. Zeker als we een iets grotere binnenruimte hebben. Voorlopig zijn we al heel blij dat we elke week hier deze gelukkige cliënten van de natuur kunnen laten genieten. Wat dat betreft hebben we ons doel wel bereikt.”

Leuk verhaal?

Deel het met je vrienden!

Wellicht ook interessant

Inspirerende bijeenkomst Palliatief consultatieteam

Lees het complete verhaal Lees het verhaal
Lees Voor
Ga naar de inhoud