ORO ORO
Lees Voor

‘Bij de BBT-groep gaan de handen uit de mouwen’

Het is een lekkere, zonnige dag op Het Rijtven. In een van de hoeken van het terrein wordt hard gewerkt. Houtblokken worden gekloofd, in de kruiwagen en later op de aanhanger gesjouwd. Bij dit onderdeel van de BBT-groep gaan de handen uit de mouwen. Even verderop, bij de oude linnerij, is het ‘thuisfront’ van de Bos, Buiten en Tuingroep. Tijd voor een bezoekje.

Lowie is aan het zagen. Onverstoorbaar legt hij de dunne stammen op een paar schragen, om er vervolgens met een handzaag mooie, gelijke stukken af te zagen. Tessa vertelt ondertussen over haar werk. “Ik ben sterk. Ik hou wel van wat zwaarder werk. Maar ik ben het enige meisje. Het zou wel leuk zijn als er meer meisjes kwamen.” In een andere ruimte is begeleider Dennis met Patrick aan het werk. Ze willen een bakje achter de fiets van Patrick maken en dat is een flink karwei. Aan een van de ramen zit Jan. Met een koptelefoon op zijn hoofd luistert hij naar zijn favoriete muziek. Ondertussen zit hij te kleuren. Niks hoeft, veel kan bij de BBT-groep.

BBT

Iedereen is welkom bij de BBT-groep

“De sfeer, de ruimte en de vrijheid. Dat zijn volgens mij de belangrijkste eigenschappen van het werken bij de BBT-groep”, vertelt Dennis van Gend. “We hebben een ‘Thuisgroep’, een ‘Uitgroep’ en de ‘Werfgroep’. Die laatste zit in het bos en de Uitgroep doet klusjes, vooral in tuinen. Bijvoorbeeld hier bij het Facilitair Centrum, maar ook bij een advocatenkantoor in Deurne. We zijn geen hovenier, maar het gras maaien, een hegje knippen, een stoep schoonspuiten, dat vinden we leuk. Elke maandag is de Uitgroep op Het Wolfsven om zwerfvuil op te ruimen en we doen wat klusjes, meestal hier op het terrein. Maar… eigenlijk doen we vooral alles wat onze cliënten willen. Ik vind ook dat iedereen hier moet kunnen werken. Binnenkort komt er iemand die iets wil met elektra. Daar weten wij allemaal niet zoveel van, maar daar gaan we gewoon mee aan de slag. En als er iemand hier wil komen naaien of schilderen, prima, wat mij betreft. De BBT is er voor mensen die passen bij deze sfeer, deze openheid en deze structuur. En ja, we hebben nog plek!”

Winkeltje

De BBT-groep zat jarenlang in Vlierden. Toen de ruimte daar niet meer beschikbaar was, werd er verhuisd naar Het Rijtven. Zorgcoördinator Willeke Groenen daarover: “Voor de mensen die hier wonen en bij ons werken is dit natuurlijk fijn. Lekker dichtbij huis. En we worden hier ook wel gezien. We hebben een klein winkeltje waar we snijplankjes, tapasplanken, tafeltjes en kleine houten cadeautjes gaan verkopen. We zitten hier op een prima plek.”
Dat vinden ook de veertien cliënten die naar de BBT-groep komen. “Onze deelnemers hebben behoefte aan een vaste structuur, maar aan de andere kant zijn ze eigenlijk heel flexibel”, vertelt Dennis. “We hebben drie momenten op een dag die we in principe gezamenlijk doen. We beginnen ’s morgens hier met koffie, wat kletsen en dan kijken we wat iedereen gaat doen. Rond twaalf uur gaan we lunchen en even ontspannen; darten, tafelvoetballen, wandelen of gewoon even relaxen. Rond kwart over drie ruimen we op en sluiten we de dag samen af. Maar wát we op zo’n dag doen, dat is elke keer anders. We bewegen mee met de deelnemers en we kijken wat voor werk er is.”

Leuk verhaal?
Deel het met je vrienden!

Copyright © 2022 ORO
Skip to content