ORO ORO
Lees Voor

‘Door Op Kamers ben ik sterker geworden’

Amber heeft een heerlijk bord pasta gemaakt, Benjamin zit aan een pizza én aan een bakje aardappels met kaas, en Shania is al toe aan een appelflap en wat drinken. Bij Op Kamers in Deurne begint de avond in een van de huiskamers aan de eettafel. De dertien bewoners komen thuis van het werk, eten, kletsen en doen hun eigen ding. Of ze gaan samen iets doen. Op Kamers bestaat nu anderhalf jaar. Tijd om terug te kijken.

Anderhalf jaar geleden startte ORO een nieuw initiatief. Op Kamers was bedoeld voor jongeren die graag zelfstandig willen wonen, maar die nog wel hulp nodig hebben. Acht jongeren waagden vorig jaar de sprong. Een van hen is Benjamin (23). Net zoals de andere bewoners van het eerste uur vond hij het aanvankelijk vooral erg spannend. “Ik was heel onzeker toen ik hier kwam”, vertelt hij. “Was echt op zoek naar mezelf. Of ik veel geleerd heb? Jazeker! Ik heb geleerd om beter voor mezelf op te komen, om grenzen te stellen en om ‘nee’ te zeggen. Ik ben hier echt sterker geworden.”
Benjamin is klaar voor een volgende stap. Binnenkort verhuist hij naar een eigen studio in Mierlo-Hout, nog wel met begeleiding van ORO. “Dat zie ik als een nieuwe stap op weg naar échte zelfstandigheid. Ik moet nog dingen leren, moet nog meer groeien, maar ik ben op de goede weg.”

De maatjes

Ook Amber (22) is positief over het wonen bij Op Kamers. “Ik vind dit een heel gezellige leerplek”, zegt Amber. “Toen ik hier kwam was ik stil en teruggetrokken. Hier heb ik geleerd om voor mezelf op te komen en heb ik vrienden gemaakt. Daar hebben de maatjes (de begeleiders, red.) me goed bij geholpen, maar het meeste heb ik toch zelf gedaan.”
Net zoals de anderen vond ook Shania (20) de overstap aanvankelijk best spannend. “Nou, heel spannend, zeg maar gerust. Een nieuwe plek met allemaal nieuwe mensen. Maar ze vingen me hier hartstikke goed op. Ik werd meteen overal bij betrokken. Inmiddels vind ik het hier heel gezellig. Wat ik het liefste doe? De maatjes helpen. Ik ben al een soort assistente hier.”

Sociale gedeelte

Lotte de Bont en Wendy Aarts zijn twee van de maatjes die de bewoners bijstaan in hun huis. Het huis waar inmiddels dertien jongeren wonen. Ze zijn trots op de ontwikkeling die de jongeren doormaken. “Ze komen hier met het idee om straks helemaal zelfstandig in een eigen appartement te gaan wonen. Dat kan binnen ORO of eventueel met ambulante begeleiding. Bij ons hebben ze nu de kans om te ontdekken wat dat allemaal inhoudt: koken, de was doen, boodschappen, schoonmaken. Zo kunnen ze ervaren of ze wel écht zo zelfstandig willen wonen, of dat ze liever toch wat meer hulp of begeleiding hebben. Onze begeleiding is heel breed, maar wat we met name proberen te bereiken is persoonlijke groei. Vooral op sociaal gebied. Relaties, conflicten, samenwerking, rekening houden met elkaar, blijdschap, verdriet; het komt allemaal voorbij en het is mooi om te zien hoe ze op al die aspecten, maar ook op praktische zaken, continu groeien. In het begin kookten en aten we bijvoorbeeld allemaal samen. Nu doen de meesten hun eigen boodschappen, koken ze zelf en houden ze zelf hun budget in de gaten. Ze groeien op alle fronten, dankzij Op Kamers en dankzij hun eigen inzet. Supermooi om te zien.”

Volwaardig Leven

Op Kamers doet mee aan het programma Volwaardig Leven van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Doel van dit programma is om de zorg beter passend te maken. De kennis en ervaring die wordt opgedaan bij Op Kamers wordt gedeeld met andere zorgorganisaties in het land. Ook ondersteunt een coach vanuit het programma ORO bij het verder verbeteren van de ondersteuning die bij Op Kamers wordt geboden. Zo is onlangs gestart met een project om de samenwerking met de ouders te intensiveren en is er een werkgroep samengesteld met begeleiders, ouders en bewoners om gezamenlijke activiteiten op te zetten.

Wil je meer weten over Op Kamers?

Neem dan contact op met ORO Entree via 0492 – 47 28 72 (op werkdagen van 09.00-17.00 uur bereikbaar) of welkom@oro.nl.

Leuk verhaal?
Deel het met je vrienden!

Copyright © 2022 ORO
Skip to content