ORO ORO
Lees Voor

Gedichten schrijven als therapie

Britt schreef eerder twee gedichtenbundels. Ongeveer driehonderd gedichten, verzameld in twee mooie bundels. Als Britt Tielemans ze laat zien in haar appartement in De Bleek in Beek en Donk, straalt ze van trots. Het vertalen van haar gevoelens in persoonlijke gedichten heeft voor haar als een therapie gewerkt. Met het maken van de bundels hoopt ze ook anderen te helpen. Inmiddels heeft ze ook haar derde gedichtenbundel uitgebracht.

Praten over haar heftige verleden doet Britt inmiddels zonder al te veel moeite. Ze heeft autisme en in haar volle rugzak zitten nog andere gebeurtenissen die je als traumatisch mag betitelen. Ondanks de steun van haar liefdevolle ouders kijkt Britt niet bepaald terug op een prettige jeugd. “Ik was niet goed. Daar kwam het op neer. Ik kon niks, dat werd me op school ook duidelijk gemaakt. De problemen die ik kreeg waren eigenlijk misschien wel logisch. Ik had geen zelfvertrouwen, was onzeker en heel faalangstig en ook de traumatische ervaringen die ik had meegemaakt, zorgden ervoor dat ik heel slecht in mijn vel zat.”

Een van de lichtpuntjes in het leven van de jonge Britt was haar oma. “Daar deelde ik alles mee. Toen zij stierf zocht ik naar andere wegen om mezelf te uiten, om mijn gevoelens te delen.” Die zoektocht leidde al snel naar het schrijven. “Ik was altijd wel vrij goed in Nederlands. In die tijd kreeg ik therapie bij de GGZ en ik besloot om twee gedichten te schrijven over mijn gevoel. Mijn therapeut vond het geweldig. Er ging een wereld voor haar open toen ze mijn gedichten las. Ze stimuleerde me om ermee door te gaan.”

De weg naar mijn eigen ik

Sindsdien kruipt Britt regelmatig achter de computer. “Als ik verdrietig ben, bang of boos. Ik heb veel over mijn autisme geschreven. Ik ben er nog steeds boos over dat mij dat is overkomen. Teleurgesteld ook.” De gedichten in haar eerste bundel gaan vooral over de innerlijke strijd die ze aanging en nog steeds aangaat met haar emoties. De tweede bundel, die in november van het vorige jaar uitkwam, is een stukje vrolijker. Britt: “De meeste gedichten gaan over de weg die ik afleg naar mijn eigen ik. Ik ben nu een stuk verder op die weg. Ik ben ook vaker vrolijk, dat zien mensen en dat lezen ze ook terug in de gedichten. Soms heb ik nog wel eens een ‘error’ in mijn hoofd, maar dat wordt toch steeds minder.”

Mooie weg

Iets meer dan een half jaar woont Britt nu op De Bleek. Voor het eerst ‘op zichzelf’. “Het gaat steeds beter met mij”, vertelt ze. “Ik merk dat ik gewaardeerd word. Dat ik mag zijn wie ik ben. Ik heb mijn verleden achter me gelaten en heb hier een nieuwe start gemaakt. Het is een mooie, maar soms ook moeilijke weg, maar ik ben nu wel een stuk positiever. En ja, dat komt ook omdat ik mijn gevoelens nu beter een plaats kan geven omdat ik ze kan omzetten in mooie gedichten. Trots op die bundels? Ja, wat dacht je?”

De gedichtenbundels van Britt zijn te koop. Wil je meer weten, stuur haar dan even een mailtje. Haar e-mailadres is: britt_tiele9@hotmail.com

Leuk verhaal?
Deel het met je vrienden!

Copyright © 2022 ORO
Skip to content