ORO ORO
Lees Voor

Ik ben een super puber

Bram volgde de cursus Super puber. De vijftienjarige Bram van Velsum zit midden in de puberleeftijd. Bram heeft het syndroom van Down en zijn ouders vonden het wel een goed idee als hij met leeftijdsgenootjes zou kunnen praten over allerlei dingen waarmee hij als puber te maken krijgt.

De cursus

Puberteit….soms lastig en soms ook erg leuk. Leuk; als je vlinders in je buik voelt en vervelend als je puistjes krijgt. Als je in de puberteit komt, verandert niet alleen je lichaam maar ook je gevoel. Al die veranderingen worden veroorzaakt door hormonen. In de cursus “Super Puber” praten we over deze veranderingen. We gaan samen bespreken wat er allemaal bij komt kijken, maar we gaan ook actief en creatief aan de slag.

Bram genoot van de tien bijeenkomsten die in Asten plaatsvonden. Aan het einde van de cursus, tijdens een feestelijke uitreiking, kreeg hij het ‘diploma’ van Super Puber. En daar is hij maar wat trots op. Met een bezweet voorhoofd komt Bram thuis van school. Vertellen over Super Puber? Ja, dat wil hij best. “Dat vond ik leuk”, zegt hij als hij zijn werkmap tevoorschijn haalt. Hij gaat er eens uitgebreid voor zitten.

Puistjes

Tijdens de cursus, speciaal bedoeld voor jeugdigen van tien tot zestien jaar, komen allerlei aspecten van de puberteit aan bod. “Over dat je puistjes krijgt, soms, en over welke kleren ik mooi vind”, zegt Bram. “En dat andere mensen wee andere kleren mooi vinden.” Ook het onderwerp persoonlijke verzorging kwam aan bod. “Wat papa en mama voor mij doen en wat ik al zelf doe, zoals aankleden, schone kleren pakken en tanden poetsen. Ik krijg les in het tanden poetsen. Van een echte tandarts.”

Moeilijke onderwerpen

Ook wordt er gepraat over onderwerpen die ouders soms als ‘moeilijk’ ervaren zoals ongewenst aanraken, je intieme zones, hygiëne, verliefd zijn en verkering krijgen. “Je lijf verandert en sommige dingen zijn privé”, weet Bram. “Dan zeg ik ‘stop, dat is privé’.” De map die elke keer meegaat naar de bijeenkomsten bevat ook huiswerkopdrachten, waarbij de puber wordt uitgenodigd om samen met zijn of haar ouders te praten over de verschillende onderwerpen.

Bram vond het leuk en wil best nog een cursus doen. Zijn moeder ziet wel mogelijkheden. “Ik zag op de website wel een aantal onderwerpen waarvan ik dacht, nou, dat zou best eens iets kunnen zijn voor Bram. We gaan het er de komende tijd eens goed over hebben.”

Meer weten over het cursusaanbod bij ORO? Klik hier.

Super puber

Leuk verhaal?
Deel het met je vrienden!

Copyright © 2022 ORO
Skip to content