ORO ORO
Lees Voor

‘Kinderen, dat zijn mijn mensen’

Ze heeft vijftien jaar ervaring als fysiotherapeut en als kinderfysiotherapeut. Dertien jaar werkte ze in het speciaal onderwijs. Door een samenloop van minder prettige omstandigheden kwam Manon van der Linden (44) een aantal jaar geleden aan de rand van de arbeidsmarkt te staan. Nu heeft ze een WIA-uitkering en doet ze vrijwilligerswerk bij ORO. “Ik vind het zonde van mijn kennis en ervaring om hier niets mee te doen. Ik wil graag iets bijdragen en een zinvol onderdeel zijn van de maatschappij. Hier kan dat en ben ik van waarde. Het brengt mij veel voldoening en niet onbelangrijk, zo veel lol!” 

Woensdagmiddag. In de BSO (buitenschoolse opvang) van ORO in de Antoon van Dijkschool bouwt Manon mee aan een auto. Met wc-rolletjes, papier, plak én met een van de kinderen. “Kinderen zijn mijn mensen”, lacht ze. En ze meent het. “Kinderen zijn puur. Ik geniet ervan om hier met ze te spelen. Ik hou van spelen.” 

Manon is dus vrijwilliger. Op woensdag bij de BSO, op dinsdag bij de Dagvlinder op Het Rijtven. “Ik zorg voor de ‘extra handjes’. Ik help mee met eten, bij activiteiten. Bij de Dagvlinder ga ik met kinderen wandelen of fietsen en naar de treinen kijken, omdat een van de kinderen dat zo leuk vindt. En hier bij de BSO speel ik met de kinderen. Zorg dat ze een fijne middag hebben. Het is prettig dat ik een kind soms even wat individuele aandacht kan geven. Of ík het vind? Ja, absoluut. Ik voel me hier heel erg op mijn gemak. En ik heb absoluut het gevoel dat ik ook gewaardeerd word.” 

Mezelf laten zien 

Manon kwam eigenlijk bij toeval bij ORO terecht. In 2019 verzamelde ze nog even alle energie om haar BIG-registratie als fysiotherapeut te verlengen. Dat lukte, maar ze realiseerde zich wel dat het ongezond veel energie had gekost. Een baan als kinderfysio zat er helaas niet meer in. “Ik hoopte wel op een kleine baan met ‘speciale’ kinderen, waar ik mijn kennis en ervaring kon gebruiken, maar die niet te belastend zou zijn.” 

Manon ging aan het solliciteren. “Ook bij ORO, als begeleider of assistent-begeleider, maar dat leidde steeds tot niets. Toen besloot ik om me als vrijwilliger aan te melden.” Manon ging aan de als assistent bij G-atletiek, G-fitness, werd mentor en maatje. “En bij ORO kreeg ik de kans om ook op Het Rijtven en hier op de BSO te werken.” 

Vrijwilligerswerk Manon

Heerlijk toch? 

Kijkend naar de toekomst zou Manon het liefste ooit nog eens op KDC Binderen willen werken. “Vroeger heb ik hier ook al eens een fijne kinderfysio-stage gelopen. Binderen lijkt mij een ideale werkplek. Ook als vrijwilliger, hoor”, zegt ze meteen. “Ik denk dat ik daar van waarde kan zijn. En het lijkt me ook gewoon super leuk. Ik heb niet de vereiste diploma’s, dat maakt het wat lastig, maar als vrijwilliger kan ORO wel zien wie ik ben en wat ik in huis heb. Ik leer zelf wat ik aankan en krijg daarnaast de mogelijkheid om me verder te ontwikkelen omdat er een groot cursusaanbod is voor vrijwilligers. daar ga ik zeker gebruik van maken. En ik blijf lekker werken met de kinderen hier en op de Dagvlinder. Spelen, knoeien, verzinnen, bewegen, genieten. Heerlijk toch?” 

Leuk verhaal?
Deel het met je vrienden!

Copyright © 2021 ORO
Skip to content