ORO ORO
Lees Voor

‘Ik kom koffie drinken met mijn maatje’

Koffie drinken en vriendschap maakt gelukkig. Hoe simpel kan geluk zijn? Heel simpel. Kijk op een willekeurige donderdagavond eens binnen bij De Kuip, het therapiebad op Het Rijtven.

Betsie de Groot werkt bij ORO maar is, samen met haar man Jos ook al vele jaren vrijwilliger. Een van de activiteiten in dat kader is het begeleiden van het zwemmen van Jan Kuijpers. Betsie, even uitgeschakeld door een ongelukkige val, vertelt: “Wij gingen altijd zwemmen met een broer van mij. Toen hij overleed en we hoorden dat Jan op zoek was naar een begeleider voor het zwemmen, hebben we daar niet lang over nagedacht. We doen dit nu al een jaar of acht. We hebben echt een goede band met Jan opgebouwd. Jan geniet ervan, wij ook. En als het een keer niet kan doorgaan, bijvoorbeeld vanwege de gezondheid van Jan, dan gaat hij mee naar ons thuis. Gaan we jokeren.”

Vriendschap

De zwemclub heeft inmiddels een vrij vaste bezetting. Zo komen Tim en Wim samen van Het Rietven gelopen. Tim weet de weg en loopt voorop, Wim volgt. Ook Paul Schellens is van de partij. Niet in zwembroek trouwens. Hij zit aan de rand van het bad. “Zwemmen? Nee, dat doe ik niet”, zegt hij.

“Kan ik niet. Ik kom koffie drinken en naar Jan kijken. Dat is mijn maat”, zegt hij terwijl hij Jan aanspoort om nog een baantje op zijn rug te zwemmen. Ondertussen komen Wim en Tim vertellen wat ze gegeten hebben. Een vast ritueel, elke donderdag. “Ik had zuurkool”, zegt Wim. “En ik bloemkool.”

koffie drinken

Ha vriend

Als het zwemuurtje erop zit, verzamelt de club zich in de hal naast het therapiebad. “Dit willen ze niet missen”, zegt Betsie. Leo Ronde, oud-medewerker van ORO is inmiddels ook aangeschoven. Hij heeft zijn gitaar erbij gepakt en gooit er een aantal carnavalskrakers uit. Lars, Gert-Jan en Tom zingen keihard mee. “Ha vriend”, lacht Paul als Jan zich weer meldt. En voor de foto willen ze best even bij elkaar gaan zitten. “Kom maar zitten, zoon. Ik zorg wel voor jou”, zegt Paul. “Da’s goed, vader”, schatert Jan. Betsie en Jos genieten op de achtergrond. “Mooi, die vriendschap van die twee”, zegt Betsie. “Straks brengen we ze weer naar huis, hier naar Den Dreef 5A, daar wonen ze allebei. Ze vinden het leuk om samen dingen te doen. Naar de Honingpot, samen bewegen en ontspannen in het water, lekker buurten. En dit clubje ook. Laatst was Tom jarig, daar zijn we met z’n allen op bezoek geweest. Dat vonden ze geweldig. Geluk zit ‘m in kleine dingen. Mooi toch.”

Leuk verhaal?
Deel het met je vrienden!

Copyright © 2022 ORO
Skip to content