‘Onze Piet hoort erbij op de boerderij’

Piet Verberne is veertien jaar, woont bij zijn ouders op een boerderij in Vlierden en gaat in Deurne naar school. Later wil hij profvoetballer worden. Vader Peter en moeder Hanneke houden er rekening mee dat die droom, heel misschien, wel eens niet uit gaat komen. Maar profvoetballer of niet, Piet moet wel meedoen in de maatschappij. We nemen een kijkje in de Schooteindhoeve.

Het verhaal van Piet

De nazomer is heerlijk. Peter is met de koeien in de weer. Piet, de jongste van de vier kinderen, zit bij de kippen. Hij houdt zich liever wat afzijdig. Bovendien is Hanneke graag bereid om het verhaal achter de Schooteindhoeve te vertellen. “En het verhaal van Piet”, vult ze aan als we plaats hebben genomen in de prachtig ingerichte woonwagen die als gastenverblijf wordt verhuurd. Hanneke: “Piet heeft een lichte verstandelijke beperking. Hoe dat begon? Tja, zoals meestal, denk ik. Eerst steek je de kop in het zand. Het zal allemaal wel komen. Maar het kwam niet. Op de basisschool in het dorp wilden ze hem niet meer toen hij naar groep drie moest. Speciaal Onderwijs? Dat wilden wij niet. We wilden zijn talenten benutten. Niet kijken naar wat hij niet kan, maar zoeken naar wat hij wél kan.”

Op allerlei manieren stimuleerden de ouders de ontwikkeling van Piet. Zo ging hij naar een ‘gewone’ school in Bakel waar hij wél geaccepteerd werd en volgde Hanneke lange tijd een Feuerstein-traject met hem; een speciale ontwikkelingsmethode voor kinderen met een beperking, waar het credo ‘Kan niet, bestaat niet’, geldt. Ondertussen is Piet 14 jaar en in de komende jaren zal duidelijk worden waar zijn toekomst ligt. “Zelfstandigheid en zelfredzaamheid zijn op dit moment de sleutelwoorden. Hij krijgt ambulante hulp van ORO om dat te bevorderen. We willen hem ook Logeren en Leren bij ORO laten volgen. Zijn sociale vaardigheden, daar moet aan gewerkt worden.”

Kleinschalige initiatieven

Terug naar de toekomst. Hanneke: “Tijdens een project van brancheorganisatie ZLTO hebben we samen met een kunstenares gekeken naar de toekomstmogelijkheden van onze boerderij. Mooie plannen zijn het geworden, die we helemaal zien zitten.” In die plannen wordt het boerenbedrijf gecombineerd met kleinschalige initiatieven waarin andere gezinsleden actief zijn. Hanneke geeft creatieve workshops in haar atelier en houdt zich bezig met de verhuur van haar gastenverblijf.

Een van de zonen komt in het boerenbedrijf en houdt de regie over een bijzonder charmant museumpje in een van de schuren, En een van de dochters, Toerisme studerend, zou een basic gastenverblijven kunnen exploiteren. En Piet? “Piet zou kunnen beginnen met een kleinschalig kippenbedrijfje op de boerderij. Eieren verkopen, kippen verzorgen. Met enkele kalveren erbij, een geit, schapen en een varken. Leuk voor gasten die bij ons komen onthaasten.” Peter en Hanneke zien de toekomst van Piet positief tegemoet. “Wij kijken naar de mogelijkheden en die zien we genoeg”, aldus Hanneke. “We zijn blij dat hij is zoals hij is”, besluit Peter. “Piet heeft een grote invloed gehad op de andere kinderen. Als ik zie hoe zorgzaam, sociaal die zijn geworden. Hoe ze mede door Piet zo zijn gevormd, dan is dat mooi. En Piet, die komt er wel. Ook als hij onverhoopt geen profvoetballer wordt.”

Leuk verhaal?

Deel het met je vrienden!

Wellicht ook interessant

Inspirerende bijeenkomst Palliatief consultatieteam

Lees het complete verhaal Lees het verhaal
Lees Voor
Ga naar de inhoud