ORO ORO
Lees Voor

RadiORO in de startblokken

Als kleine jongen droomde hij er al van om radio te maken. En dat ging hij ook doen. Niet helemaal legaal, zullen we maar zeggen. Toch trok hij op piratenzender Radio Pandaroza elke maandagavond flink wat luisteraars. Maar dat is verleden tijd. Binnenkort is Tim van Dijk (38) uit Laarbeek dé stem van RadiORO.

Langzaam maar zeker krijgt de studio van RadiORO, in een van de ruimtes van dagbestedingscentrum de Lage Hees in Beek en Donk, steeds meer vorm. Tim van Dijk laat het enthousiast zien. Hoe dat gaat, als hij ‘in de lucht’ is? Daarvoor moeten we even naar eigen appartement.

Mensen blij maken

Dat appartement heeft verdacht veel weg van een échte radiostudio. Tim frutselt wat aan knoppen en schuiven en laat horen wat hij het liefste doet. “Mensen blij maken met muziek”, zegt hij, terwijl hij zoekt naar de juiste balans tussen zijn stem en de muziek. “Ik draaide altijd op maandagavond. Van zes tot elf. Dan konden mensen bellen of mailen als ze een plaatje wilden horen. Ik kreeg reacties uit Helmond, uit de buurt, maar ook een keer uit Nijmegen. Dat vind ik mooi.” Wat minder mooi was, was natuurlijk dat Tim als etherpiraat in overtreding was. “Spannend, maar hier vonden ze het toch niet zo’n goed idee”, lacht Tim.

Plaatje aanvragen

Begeleider Wilnard Dankers hoort het verhaal van zijn cliënt lachend aan. “Muziek is zijn passie”, zegt hij. “Hij kan niet goed lezen, maar als mensen een plaatje aanvragen heeft hij het in no-time gevonden in zijn enorme cd-collectie. Daar heeft hij een heel eigen systeem voor.”

In de studio RadiORO

Doelab van ORO

Toen Wilnard vorig jaar hoorde over een project van het Doelab van ORO, telde hij één en één bij elkaar op. Wilnard: “Bij het Doelab kun je terecht met nieuwe ideeën. Vorig jaar, bij de Dag van het Geluk, mocht je je idee presenteren en het beste idee zou worden uitgevoerd.” Wilnard en Tim bedachten een mooi plan. “We wilden een radiozender voor heel ORO maken”, zegt Tim. “Met 24 uur per dag muziek, met interviews, verslagen van activiteiten bij ORO en noem maar op. Mensen van de dagbesteding hier kunnen er werken als ze willen, de radiozender van Het Rijtven kan meedoen en misschien zijn er wel bedrijven die willen adverteren. Dan levert het ook nog geld op.”

Neusje van de zalm

Het idee van Tim won de wedstrijd en dus werden de plannen steeds concreter. Radio Kontakt, de lokale omroep van Laarbeek wilde helpen, Straatman Amusement doneerde de nodige werkuurtjes, Spiegel bouwt momenteel kosteloos de website en ORO zorgde voor de inrichting van de studio. Tim is er maar wat blij mee. “Dit is het neusje van de zalm”, zegt hij als hij de mengpanelen in de studio laat zien. “Het wordt een volledig geautomatiseerd systeem dat 24 uur per dag kan uitzenden. Echt geweldig. Wanneer ik achter de knoppen zit? Nou, ik denk toch zeker wel op maandagavond. Op mijn oude tijd. Het liefst zou ik hier de hele dag zitten, maar ik denk dat ze dat bij de Bavaria niet zo fijn vinden. Daar werk ik, of ja, daar loop ik ook nog rond, haha.”

Leuk verhaal?
Deel het met je vrienden!

Copyright © 2022 ORO
Skip to content