‘Straks moet hij nog afvallen’

Of Ricardo een stukje cake lust? Zijn gezicht verraadt nog niets, maar als het zoet in de richting van zijn mond gaat, wordt het snel duidelijk. Daar heeft hij wel zin in. Eten, drinken en Ricardo. Het was lange tijd geen gelukkige combinatie. Maar sinds de begeleiding, in nauw overleg met moeder Jacqueline en diëtiste Miranda is overgestapt op blended diet, worden eten en drinken steeds meer een feestje.

Ricardo heeft al lang moeite met eten en drinken. Hij kán wel oraal (met zijn mond) eten, maar het duurt erg lang. “Soms zat hij echt een uur aan tafel. Je probeert er toch iets in te krijgen, maar een feest was het niet”, vertelt Jacqueline van Gurp. “Bovendien bracht het steeds meer stress en spanning met zich mee. En het resultaat was dat hij niet voldoende at. Zo erg zelfs dat hij ermee in het ziekenhuis belandde.”

Op zoek naar mogelijkheden

Het gebeurt wel vaker dat mensen met een ernstige beperking veel moeite hebben met eten en drinken, weet ook diëtiste Miranda van der Laak van Lore. “Als het echt niet lukt biedt een neussonde wel uitkomst”, zegt ze. “Via een slangetje krijg je dan toch de noodzakelijke voedingsstoffen en vocht binnen. Je hebt dan natuurlijk geen smaakbeleving en het ‘eten’ is elke dag hetzelfde.”

Ook Ricardo kreeg na zijn ziekenhuisopname eten via de sonde, eerst een neussonde, later werd een PEG-sonde geplaatst in de buikwand, waardoor het eten rechtstreeks in zijn maag komt. “Maar dat voelde toch niet helemaal goed”, reageert Ilse Rankenberg, de zorgcoördinator van Ricardo. “Hij kán wel met zijn mond eten en hij kan er soms ook echt van genieten. Bovendien kreeg hij steeds meer last van zijn darmen en dunne ontlasting. We waren daarom op zoek naar mogelijkheden om hem meer natuurlijke producten te laten eten, ook omdat we dachten dat dit een positief effect zou hebben op zijn gezondheid.”

Normale voeding

Die zoektocht was overigens al begonnen op Den Dreef 8A waar Ricardo eerder woonde. Door de verhuizing naar De Loop, de verandering van dagbesteding én corona, lag het proces even stil, maar Ilse en haar collega’s wilden toch graag eens kijken of blended diet geen mogelijkheid zou zijn voor Ricardo. “Bij blended diet bieden we normale voeding aan. Geen sondevoeding dus. Die normale voeding verdunnen en malen we zodat die met een spuitje door de sonde kan worden gegeven”, legt Miranda uit. Toen sprake van wat meer rust in zijn leven was, werd het blended diet ingezet.

Onbekend maakt onbemind

“Wat we met blended diet doen is eerst het gemalen eten gewoon via de mond aanbieden”, zegt Ilse. “Als Ricardo het niet wil, verdunnen we het en gaat het met een spuit door de sonde. Eerst kreeg hij zijn voeding via de sonde, maar al snel ging hij meer zelf eten. Hij begint nu steeds beter te eten, ook op de dagbesteding waar het team enthousiast mee wilde doen.”

Op dit moment krijgt Ricardo verreweg de meeste maaltijden gewoon aangeboden via de mond. Soms, als hij iets niet lekker vindt of als hij bijvoorbeeld te moe is, gaat het nog via de sonde. Volgende week gaat de begeleiding kijken of hij ook pasta zelf wil en kan eten. Ilse: “Iedereen vindt het een succes. En natuurlijk moesten we in het begin even wennen. Onbekend maakt onbemind, maar toen we zagen wat dit met Ricardo deed, waren we snel om. Hij zit weer lekker bij ons aan tafel en eet gezellig mee. Bovendien hoeft hij minder te braken, is zijn ontlastingspatroon verbeterd en heeft hij minder last van zijn darmen. Ik ben blij voor Ricardo en trots op het team dat we dit bereikt hebben. Met dank aan Miranda en aan bijvoorbeeld de Arts VG, want dit moet je wel zorgvuldig en gezamenlijk doen.” Ook Jacqueline hoort steeds vaker enthousiaste verhalen terug van het team; dat hij zijn bord leeg eet, dat ze die een-op-eenmomentjes zo leuk vinden en dat hij met de andere bewoners aan tafel zit. Jacqueline is ondertussen al net zo trots op haar Ricardo. “Dit hadden we niet verwacht”, zegt ze. “Hij eet steeds meer. Straks moet hij nog afvallen.”

Leuk verhaal?

Deel het met je vrienden!

Wellicht ook interessant

Inspirerende bijeenkomst Palliatief consultatieteam

Lees het complete verhaal Lees het verhaal
Lees Voor
Ga naar de inhoud