‘Ik wil de cirkel doorbreken’

Het waren drie intensieve maanden. Carla en Ingrid, consulenten Veilig Opgroeien van ORO, hielpen papa Wesley (32) met het opvoeden van zijn oogappel, Wesley junior. Ze kwamen observeren, maakten korte video-opnamen van mooie contactmomenten tussen vader en zoon, bespraken die en ze oefenden op een structurele manier de opvoedvaardigheden van vader. Inmiddels lijkt de basis onder de relatie van de twee Wesley’s een stuk steviger. En kan vader verder met zijn grote doel: het doorbreken van de negatieve cirkel.

Het ging in het jonge leven van Wesley al snel mis. “Het was hectisch”, zo omschrijft hij het. Al op jonge leeftijd kwam hij in een pleeggezin terecht. Op zijn twaalfde ging hij van school en een paar jaar later leed hij een zwervend bestaan. Het was een jeugd waarin zijn zelfbeeld en zelfvertrouwen tot onder het vriespunt daalden. Met zijn posttraumatische stressstoornis (PTST) en angststoornissen en agressieproblematiek kwam hij in behandeling bij de GGZ.

Niet opgeven

“In 2013 kwam ik terug naar Helmond”, zegt hij in zijn appartement in het Helmondse centrum. “Ik wilde een nieuwe start maken.” Dat leek aanvankelijk te lukken. Wesley kreeg een relatie en in 2017 werd Wesley junior geboren. “Ik voelde me drie meter twintig”, lacht de naamgever trots. “Het veranderde mij helemaal. Ik voelde me ineens volwassen. Voor dat manneke wilde ik leven.”

Maar het liep anders. Al direct na of misschien zelfs wel voor de geboorte al, liep de relatie op de klippen. En hard. Zo hard dat Wesley zijn zoon lange tijd niet meer te zien kreeg. Maar hij gaf niet op.

Ik wilde meer

“Ik heb keihard aan mezelf gewerkt. Ik was afgekickt, had mijn agressie onder controle en ik kon weer aan het werk via Senzer. Toen ben ik ook weer naar de rechter gestapt. Ik wilde mijn kind terug.”
Ondertussen had ook de moeder haar problemen. Wesley junior werd onder toezicht gesteld van de Jeugdbescherming. Via Humanitas kreeg vader de kans om zijn zoontje eens in de twee weken te zien. “Dat was mooi, maar ik wilde meer. Ik wilde een goede vader zijn. Ik wilde mijn kind geven wat ik zelf nooit heb gehad.”

Bewustwording

De Jeugdbescherming wilde Wesley wel een kans geven. Maar kón Wesley de verantwoordelijkheid van het ouderschap wel aan? Die vraag kwam terecht bij het Team Veilig Opgroeien van ORO. Carla Leenders van dat team: “Ze wilden weten of Wesley genoeg opvoedingsvaardigheden bezat en of hij hierin nog kon leren. Met die vraag zijn wij aan de slag gegaan in een intensief traject.” Wesley: “Ik vond het leuk om te doen. Ik moest gewoon mezelf zijn en dat was ik ook. Ik heb wel veel geleerd, ja. Consequent zijn, niet alles op mezelf betrekken, ik kreeg goede handvatten en ik ben me veel meer bewust geworden van mijn gedrag.” Dat onderschrijft ook Ingrid van Welie die samen met Carla het observatietraject vorm gaf. “Hij deed al heel veel goed, maar het meeste was onbewust. Zoals hij naar zijn kind kijkt, dat is gewoon mooi. Hij heeft ook geleerd om steeds beter te reageren en aan te sluiten bij moeilijke momenten. Het gaat écht heel goed.”

Droom

Het advies van het Team Veilig Opgroeien was duidelijk. Wesley is eraan toe om meer tijd met zijn zoon door te brengen. En dat gebeurt inmiddels. Elke vrijdag komt hij voortaan bij zijn vader op bezoek, soms blijft hij zelfs al slapen. “Op advies van Carla en Ingrid heb ik nu wel een keer per week ondersteuning van een ambulant gezinsbegeleidster van ORO. Dat is opvoedondersteuning om vast te houden wat ik geleerd heb. En ik kan met mijn vragen bij haar terecht. De cirkel is doorbroken. De volgende stap? Het zou mijn droom zijn als Wesley op een fijne jeugd terug kan kijken. En dat hij trots kan zijn op hoe ik het als vader heb gedaan. Dat zou helemaal fantastisch zijn.”

Samen naar veiligheid met Veilig Opgroeien
Wanneer er sprake is van gebeurtenissen met betrekking tot onveiligheid, signalen van grote ontwikkelingsbedreiging of concrete zorgen rondom veiligheid in de nabije toekomst kan het team van Veilig Opgroeien een uitkomst zijn. ‘Samen naar veiligheid’ heeft als doel samen met ouders en hun netwerk de veiligheid en ontwikkelkansen van kinderen te vergroten, zodat de kinderen verantwoord thuis kunnen opgroeien. In samenwerking met de ouders, kinderen en hun netwerken worden oplossingen vastgelegd in een veiligheidsplan.

Meer informatie

Leuk verhaal?

Deel het met je vrienden!

Wellicht ook interessant

Inspirerende bijeenkomst Palliatief consultatieteam

Lees het complete verhaal Lees het verhaal
Lees Voor
Ga naar de inhoud