‘We zien kansen en creëren mogelijkheden’

Zeven jaar geleden werd het nieuwe dagbestedingscentrum aan de Lindestraat in Asten geopend. Een nieuw gebouw, maar vooral een nieuwe werkwijze. ORO ging er samenwerken met Senzer, dat er productiewerkzaamheden ging verrichten. Daarnaast waren er grote plannen om wijkgericht te gaan werken. Aan het einde van 2022 kunnen we een paar conclusies trekken. De belangrijkste: de Lindestraat is helemaal dát kloppend hart geworden dat het wilde zijn.

Enthousiast? Natuurlijk waren er vooral enthousiaste geluiden bij de start. Maar twijfels waren er ook wel. Hoe zou de samenwerking plaatsvinden tussen ORO en Senzer? En krijgen we dat wijkgericht werken echt wel van de grond in Asten? Ellen Luijten en Nanda Thoer verwoorden het breed gedragen enthousiasme als volgt: “Ik denk dat het nóg mooier is geworden dan we dachten. De samenwerking met Senzer is top. We voelen ons één team en dat geldt ook voor de mensen die in de productie werken. Of je nou bij Senzer werkt of je doet dagbesteding vanuit ORO, we horen gewoon bij elkaar en zo voelt iedereen dat ook. En extra mooi is dat mensen van ORO zich soms doorontwikkelen naar betaald werk bij Senzer en dat ook de omgekeerde weg wordt bewandeld.”

Eens wat anders

Veel activiteiten vinden plaats in het voorste deel van het gebouw, dat net buiten het Astense centrum ligt. De productie vindt achterin plaats, voorin wordt geschilderd, getekend, gehandwerkt en gekookt. Om maar een paar voorbeelden te noemen. “Wij hebben het Supportgericht Werken hier hoog in het vaandel staan”, zegt Ellen. “Wat wil je graag, welke talenten heb je en waar word je gelukkig van? Die vragen staan centraal. Sommige mensen willen graag aansluiten bij de activiteiten die we hier doen, anderen willen ook wel eens wat anders.”

Hartstikke trots

Voorbeeld daarvan is Daisy. Zij wilde graag in de begeleiding werken. Ze vindt het fijn om voor anderen te zorgen. Tja, dan ga je op zoek, zegt Nanda. “Bij woonzorgcentrum de Lisse zochten ze een gastvrouw. Dat leek Daisy wel wat. Dan ga je eerst samen kijken, praten, kijken of het klikt. Vervolgens gaat er een begeleider mee en na verloop van tijd hoeft dat niet meer. Daisy werkt er nu elke woensdagochtend. Ze is hartstikke trots, net als haar moeder en net als wij!”

Kern is eenvoudig

Ook voor Denise ging de begeleiding op zoek. Denise wil graag met kinderen werken en dus werd er contact gelegd met Korein Kinderplein. Ellen: “Dat verliep op dezelfde manier. Inmiddels werkt Denise er een ochtend in de week en het gaat prima.” De kern van de aanpak is volgens Nanda heel eenvoudig. “We zien de kansen en creëren de mogelijkheden. Niet de beperking staat centraal, maar het talent en het geluk van de cliënt.”

Ritje met de huifkar

In Asten kennen ze de cliënten van de Lindestraat inmiddels wel. De creatieve werkstukken die gemaakt worden, kunnen gekocht worden in het Kadohart, een winkel in het centrum; elke week wordt er vuil geprikt in het dorp; het gemeentehuis hangt vol met kunst van de Lindestraat en er gebeurt nog veel meer. Nanda: “We kruimelen brood voor Bakker Bart en als dat gekruimeld is gaat het naar het paard van de slager. Onlangs hebben we een ritje in de huifkar met dat paard mogen maken. Als beloning. Verder werken we veel samen met basisschool Het Talent. Kinderen komen hier om mee te helpen met het maken van soep en er wordt voorgelezen. Door de kinderen, maar ook door onze deelnemers!”

Lindestraat bruist

De Lindestraat bruist. Zoveel is wel duidelijk. Want we hebben het nog niet gehad over het versieren van taartdozen voor de plaatselijke bakker en de plannen om soep te maken voor woonlocatie Het Liender. Nanda en Ellen steken hun trots in ieder geval niet onder stoelen of banken. “De plannen van zeven jaar geleden waren ambitieus, maar we hebben ze wel waargemaakt. In Asten horen onze mensen er ondertussen helemaal bij. Dat is ook zeker iets om trots op te zijn.”

Meer informatie over werk en dagbesteding via ORO

Leuk verhaal?

Deel het met je vrienden!

Wellicht ook interessant

Inspirerende bijeenkomst Palliatief consultatieteam

Lees het complete verhaal Lees het verhaal
Lees Voor
Ga naar de inhoud