Videotraining versterkt relatie tussen moeder en dochter

Jarenlang liep het niet lekker tussen moeder Marianne en dochter Ginger (10). Allebei zaten ze niet goed in hun vel. Moeder kampt met psychiatrische problemen en een oudere dochter is al uit huis geplaatst. Ginger ziet het als haar taak om haar kwetsbare moeder te beschermen. De relatie tussen moeder en dochter komt zwaar onder druk te staan. Bijna anderhalf jaar nadat Els Leenders als gezinsbegeleidster het gezin te hulp schoot, ziet de wereld er een heel stuk zonniger uit.

Ginger is een schat. Dat zie je meteen. Vrolijk opent ze de deur, ondertussen de hondjes op afstand houdend. Ze laat haar tekeningen zien, vertelt dat ze het op haar nieuwe school heel fijn vindt en dat het goed met haar gaat. Dat was eind 2019 wel anders. Ook Marianne zit beter in haar vel dan destijds, vertelt de moeder van Ginger. “We hadden veel ruzie. Ik begreep Ginger niet. Als ze thuis kwam van school was ze boos, verdrietig, moe. Ze kreeg veel straf. Ik voelde wel een zekere onmacht, ja.” Van een speltherapeute, waar Ginger onder behandeling was, kreeg Marianne het advies om eens te kijken naar een gezinscoach. “Dat zag ik eigenlijk niet zo zitten, maar ik wist ook wel dat het op deze manier niet verder kon. Ik vond het moeilijk, vooral in het begin. Door mijn eerdere ervaringen met hulpverlening was ik terughoudend.”

Kans geven

Die terughoudendheid herkende Els. “Ik heb veel tijd genomen om rustig kennis te maken en vertrouwen op te bouwen”, vertelt ze. “Bij Marianne en ook bij Ginger. Met haar ging ik wandelen of spelen in de buurt. Kletsen over wat goed gaat bij haar en wat ze moeilijk vindt.”

Langzaam groeide het vertrouwen bij Marianne. “Ik moet haar toch een kans geven, vond ik.” Na een maand of twee werden er stappen gezet. Els: “Uit een IQ-test van Ginger bleek dat zij eigenlijk naar het speciaal onderwijs moest. Dat traject hebben we in gang gezet. Er was veel stress in het gezin. Zowel Ginger als Marianne waren overbelast. Marianne werd snel boos en Ginger maakte zich duidelijk zorgen over haar moeder. Ze wilde haar beschermen, voor haar zorgen.”

Meer vriendjes

Met behulp van video-opnames besprak Els de relatie tussen moeder en dochter. Wat helpt Ginger om zich prettig te voelen, wat gaat er allemaal goed? “Om de belasting te verkleinen en Ginger meer de kans te geven om weer kind te zijn, kozen we ervoor om Ginger naar de bso van ORO te laten gaan. Dat luchtte al op. Toen ze ook de overstap naar de Antoon van Dijkschool maakte, voelde ze zich ook beter. Ginger: “Die school past beter bij me. Ik leer makkelijker en ik heb meer vriendjes. Die kinderen zijn zoals ik. Ze begrijpen mij beter.”

Hechting

Inmiddels schijnt de zon weer in het gezin. Het samen kijken naar videobeelden waarop de positieve contactmomenten te zien waren, verstevigde de relatie tussen moeder en dochter. Een hechtingsrelatie die door de hectiek in het gezin nooit goed had plaatsgevonden. Nu ervaart Ginger weer een gezonde basis en Marianne weet beter wat Ginger nodig heeft om zich fijn te voelen. Els: “Of ik klaar ben? Nee. De frequentie van mijn bezoek is afgenomen, maar ik ben nog wel nodig. Zeker als Ginger gaat puberen. Maar samen komen we er wel. Dat weet ik zeker.”

Els Leenders is een van de PPG’ers van ORO. PPG staat voor Praktisch Pedagogische Gezinsbegeleiding. De gezinsbegeleidsters ondersteunen gezinnen bij opvoedkundige problemen. Videohometraining of Video Interactie Begeleiding Gehechtheid kan daar deel van uitmaken. Voor meer informatie kijk op www.oro.nl/ambulante-begeleiding.

Leuk verhaal?

Deel het met je vrienden!

Wellicht ook interessant

Inspirerende bijeenkomst Palliatief consultatieteam

Lees het complete verhaal Lees het verhaal
Lees Voor
Ga naar de inhoud