ORO ORO
Lees Voor

‘De verhuizing ging wel erg snel’

De verhuizing van Leon was best even moeilijk. Ruim twintig jaar woonde hij in een van de Vennen-woningen in Deurne. In het voorjaar van 2018 werd echter het besluit genomen om de woning waarin hij woonde te sluiten. Toen de moeder van Leon Wilms (55) overleed namen de kinderen de liefdevolle zorg en begeleiding van hun gehandicapte broer voor hun rekening. Samen, om ervoor te zorgen dat Leon een fijn leven kon blijven leiden.

“Dat was niet makkelijk”, vertelt Agnes, zijn jongste zus. “Het zat eraan te komen, dat wisten we wel. Er gingen ook steeds meer bewoners weg, maar op het laatst ging het voor ons wel heel snel. In april kregen we te horen dat Leon in juni naar een andere locatie moest verhuizen. Dat overviel ons toch wel een beetje.” Samen met de gedragskundige werd intensief gekeken waar Leon het beste op zijn plaats zou zijn. Het werd Den Dreef 7a op Het Rijtven. “Ik was er wel verdrietig van”, bekent Agnes. “Ik vond het heel heftig. Leon voelde zich goed waar hij woonde en wij kwamen er ook graag. We wisten niet wat de verhuizing met hem zou doen.” Broer Louis had minder problemen met die voorgenomen verhuizing. “Leon had vroeger al op Het Rijtven gewoond. Ik vond wel dat het proces veel te snel ging, maar Het Rijtven, och, dat leek me wel prima.”

Plekje gevonden

Als we Leon in maart bezoeken zit hij goed in zijn vel in zijn nieuwe woning. “Hij heeft het vanaf de eerste dag fijn gevonden”, zegt oudste zus Petra. “De verhuisdag vond hij geweldig. Hij heeft de hele dag genoten van het in- en uitladen van de grote verhuiswagen.” Ook daarna had Leon zijn plekje snel gevonden. “In zijn vorige huis zat hij vaak op zijn kamer, maar hier zit hij het liefste aan de grote tafel in de huiskamer. Sinds hij hier woont werkt hij ook op de boerderij. Lekker buiten. Bovendien biedt de omgeving hier veel meer vrijheid en veiligheid. Hij kan makkelijker naar buiten. Er is veel te zien. Leuk is ook dat het bankje, waar hij in de Vennen vaak op zat, is meeverhuisd hier naartoe. Dat staat hier nu voor de deur. In de zomer zit hij daar veel.”

De verhuizing

Het tijdpad van de verhuizing was, door onvoorziene omstandigheden, niet optimaal. Het eindresultaat aan de andere kant is prima. Dat is ook duidelijk aan Leon te zien. Hij lacht, is vrolijk, eet zijn koekjes en geniet van de aandacht die hij krijgt van de begeleiding. En de familie? “Wij komen graag bij Leon op bezoek. En we blijven goed op de hoogte via de Caren Zorgt app. Het is altijd fijn om te lezen dat hij persoonlijke aandacht krijgt en dat hij weer lol heeft gehad. Vorige week lazen we dat hij zijn pyjama verkeerd om had aangedaan en dat hij daar zelf het hardste om had moeten lachen. Dat zijn berichten waar we met z’n allen heel erg van genieten. Net zoals onze moeder zou hebben gedaan.”

verhuizing

Leuk verhaal?
Deel het met je vrienden!

Copyright © 2022 ORO
Skip to content