ORO ORO
Lees Voor

Wonen op Het Rijtven, Angela is hier gelukkig

Op een andere plek wonen op Het Rijtven? Dat is geen probleem. Angela vindt het hier heerlijk! Foto’s maken bij de kinderboerderij? Als het aan Angela ligt doen we het ergens anders. Hun hondje Didi, daar is ze ondertussen wel aan gewend, maar al die andere dieren. Ze doen onverwachte dingen. Dat vindt Angela soms een beetje eng.

Tien jaar is Angela Beijers ondertussen. Van die tien jaar woont ze er al bijna zes met veel plezier op Het Rijtven. Eerst op Boogaard 2, sinds de nieuwbouw heeft ze een mooie, eigen kamer op De Loop 14. “Het ging wel snel”, herinnert moeder Hannie zich de eerste tijd. “We wilden eens kijken hoe het beviel door Angela een paar keer te laten logeren. Dat er al na een paar maanden een plaatsje vrij zou komen, daar hadden we eigenlijk geen rekening mee gehouden.” Die eerste tijd waren ze veel op Het Rijtven. Moeder, Angela’s tweelingzusjes Marielle en Annemarie, hondje Didi en vader Joop. “Angela had het al snel goed naar haar zin”, vertelt Hannie. “Ik denk dat het voor de rest van het gezin moeilijker was.”

Rijtven wonen

Uitdaging

De verhuizing naar De Loop kwam voor Angela op een goed moment, vindt moeder. “Ze kreeg de kans om naar een groep te gaan waar ze wat meer uitgedaagd wordt. Er zitten meer ‘lopers’ in huis, cliënten die zelf eten. Je merkt dat ook aan haar. Ze klimt nu al zelf in haar rolstoel en op haar bed. Het gaat niet snel, maar ze ontwikkelt zich wel.”

Vakantiepark

Angela en de rest van haar familie zijn graag op Het Rijtven. “Ik vind het hier net een vakantiepark”, lacht Hannie. “De rust komt je tegemoet. De natuur, de mensen, voor mij is het echt een vorm van ontstressen.” En wat vindt ze van het feit dat het terrein in de afgelopen jaren steeds opener is geworden? Heeft dat invloed op de veiligheid? “Angela voelt zich hier veilig en wij laten haar met een gerust hart hier. De tuin achter het huis is afgeschermd, dat voelt goed. Verder vind ik het prima dat er ook mensen uit de buurt op het terrein komen. Dat versterkt de integratie. Ik zie het ook bij de kinderen op de school van onze andere dochters. Als die bij ons komen spelen, hoort Angela er gewoon bij. Ze leren van elkaar, ze leren omgaan met elkaar en ze accepteren elkaar.” Enige minpuntje vindt Hannie de soms loslopende honden. “Niet iedereen begrijpt dat cliënten daar gewoon bang voor kunnen zijn. Een aangelijnde hond, daar is niks mis mee, maar als de hond losloopt kunnen sommige cliënten echt in paniek raken. Daar moeten mensen rekening mee houden.”

Hannie is positief over de toekomst van Angela op Het Rijtven. Ze verwacht dat ze er nog vele gelukkige jaren kan blijven wonen. En heeft ze nog een tip voor de nieuwe aanpassingen en verbouwingen die er aan zitten te komen? “Nee”, zegt ze, na diep nadenken, “het is allemaal goed verlopen. Het is gewoon een prachtige plek. Met alle voorzieningen, ook op medisch gebied, naast de deur. Angela is hier heel gelukkig. Wij dus ook, maar dat spreekt voor zich.”

Wonen op het Rijtven

Leuk verhaal?
Deel het met je vrienden!

Copyright © 2022 ORO
Skip to content