ORO ORO
Lees Voor

Het logeerhuis voelt als een veilige haven

Vincenzo (17) kijkt toe als zijn bed wordt opmaakt. Hij lacht. Praten kan Vincenzo niet. Aan zijn oor houdt hij een klein muziekdoosje. Ook als hij op de bank in de woonkamer gaat zitten, blijft hij zoeken naar geluid. Een kleurig babyspeeltje trekt zijn aandacht. Hé, daar komt ook muziek uit.
Moeder Anita brengt Vincenzo vandaag naar het logeerhuis op Het Rijtven. Het is de derde keer dat hij er een weekend komt logeren. “Het voelt goed”, zegt Anita. “En dat zeg ik uit de grond van mijn hart. Vincenzo heeft ook al op andere plaatsen gelogeerd, maar dat werkte niet. Vaak was het niveauverschil te groot. Dan had ik niet het gevoel dat Vincenzo zich happy voelde. Maar dit is goed. Dit biedt voor mij de belangrijke basis om hem wat meer los te laten. Dat loslaten moet, dat weet ik, maar ik moet dan ook zeker weten dat hij zich fijn voelt. Veilig, en met begeleiding die hem kan verzorgen. Op een plaats waar hij met anderen kan leren omgaan. Ja, ik moet hem ooit loslaten, maar ik ben heel kieskeurig. Ik laat hem niet zomaar overal achter.

logeren

Logeerhuis Het Rijtven

De logeervoorziening op Het Rijtven, bedoeld voor kinderen die behoefte hebben aan meer specifieke verzorging, begeleiding en aan een kleinere groepsgrootte. Het is hier rustiger, er zijn kleine groepen van maximaal zes kinderen en twee begeleiders. Die begeleiding kan de specialistische zorg geven die nodig is voor de doelgroep die vraagt om meer deskundigheid op gedragsmatig of verpleegkundig en verzorgend vlak.”
Anita is blij met deze nieuwe voorziening. “Verzorging, aandacht, bescherming. Dat zijn allemaal dingen die ik belangrijk vind en dat zie ik hier terug. Kijk naar de buitenruimte. Heerlijk, maar ook heel overzichtelijk en dichtbij. En het terrein natuurlijk. Met de boerderij, het speellandschap en ook hier weer de veiligheid en het overzicht. Dit logeerhuis voelt als een veilige haven waar ik hem met een gerust hart kan achterlaten. Wat mij betreft is dit voor Vincenzo een mooie opstap om hier later te gaan wonen.

logeerhuis

LOGEREN EN LEREN

De doelstelling van de logeerhuizen van ORO is ontzorgen. We bieden de ouders een mogelijkheid om even te ‘ontzorgen’. Even tot rust komen en de zorg tijdelijk uit handen geven. Verder zien we het logeren ook als een tussenstapje bij het loskomen van thuis. Daarnaast moet logeren voor de kinderen en jongeren die hier komen vooral leuk en ontspannend zijn. In de loop van de jaren, toen de logeermogelijkheid zich niet meer beperkte tot alleen de weekenden en de vakanties, startte ORO met de training ‘Logeren en Leren’. De logeermomenten bleken ideaal om met kinderen en jongeren zelfstandigheid te trainen. Dat resulteerde in een programma waarin we de jongeren helpen bij het zo zelfstandig mogelijk uitvoeren van dagelijkse verzorging, maar ook bij hele praktische zaken zoals het plannen van een bezoekje aan de huisarts, het pinnen in een winkel en de gang van zaken op een station. Daarnaast is het programma onder meer gericht op de persoonlijkheidsbevordering en het vergroten van de weerbaarheid.

Reactie van ouders

‘Het blijft moeilijk’
“Luca is nu vijftien. Hij logeert al bij ORO vanaf zijn vijfde. Eerst één keer in de maand, sinds kort twee keer. Ik blijf het moeilijk vinden, hoor. Ik mis hem als hij er niet is. Zijn aanwezigheid, zijn drukte, zijn knuffel. Waarom ik het toch doe? Omdat ik vind dat hij er ook recht op heeft dat hij later op zichzelf gaat wonen. Luca gaat waarschijnlijk ook meedoen aan Logeren en Ontwikkelen. Op dit moment zit hij al één keer per maand in een groep met jongvolwassenen. Dan leert hij al dat hij zijn eigen bed moet opmaken en helpen in de keuken. Dat leren krijgt straks meer vorm, zodat we langzaam maar zeker kunnen kijken naar een plekje waar hij zich thuis voelt en waar hij zelfstandiger kan wonen.” Manuela, moeder van Luca

‘Onze andere kinderen willen ook!’
“Toen Bram vijf was zijn we begonnen met het logeren. Nu is hij veertien en hij gaat nog steeds met veel plezier. Hij is altijd enthousiast en komt ook altijd met leuke verhalen thuis. Mijn andere kinderen willen ook wel een keer! Ons geeft het even lucht. Ongewild draait het gezin toch vooral om Bram. Als hij gaat logeren, krijgen wij ook de kans om de dingen te doen met de andere kinderen die we niet kunnen doen als Bram erbij is.” Leon, vader van Bram

Wil je meer weten over logeren bij ORO? Klik dan hier.

Leuk verhaal?
Deel het met je vrienden!

Copyright © 2022 ORO
Skip to content