Theorie-1

‘Dat papiertje hebben ze echt verdiend’

Het is niet makkelijk om je autorijbewijs te halen. Voor cliënten van ORO is zeker ook het theorie-examen vaak een forse hindernis om te nemen. Gelukkig kan ORO helpen! Sinds dit jaar heeft het Leerplein een speciale cursus Auto-theorie in de aanbieding. De redactie was bij een les aanwezig.

Pierre van Laarhoven is de eerste die zich meldt. Een klein half uurtje voordat de les begint, heeft hij nog mooi de tijd voor een kopje koffie. Pierre wil misschien zijn rijbewijs gaan halen, maar zeker weet hij dat nog niet. Aan het begin van deze zevende cursusavond zegt hij dat het ‘best een beetje moeilijk’ is, maar dat hij het redelijk goed begrijpt.

Leuk om te doen

De deelnemers druppelen binnen. Een groep bestaat uit maximaal acht cursisten. Zo heeft cursusleidster Dianne Witte, ambulant begeleider bij ORO, voldoende tijd en aandacht om iedereen goed te begeleiden. Terwijl Dianne de les voorbereidt in een van de vergaderkamers van het Centraal Bureau, is ook Jarai binnen gekomen. Ze volgt de cursus samen met haar moeder. “Ik heb ook al zes rijlessen gehad”, zegt ze. “Het onderdeel ‘Kennis’ vind ik wel lastig, maar het gaat steeds beter. Ik vind het wel leuk om te doen.”

Meer persoonlijke aandacht

“Vroeger gaven de rijscholen vaak zelf ook theorie-opleidingen, maar dat gebeurt tegenwoordig nauwelijks meer. Ze gaan ervan uit dat je je online prima kunt voorbereiden op het examen. Voor onze cliënten is dat echter vaak heel erg lastig”, vindt Dianne. “Bij ons gaat het ook net wat langzamer, is er meer ruimte voor vragen en voor persoonlijke aandacht. We gaan in een rustig tempo. Om de twee weken is er les en in de tussentijd is het de bedoeling dat ze thuis oefenexamens maken. Na ongeveer vijf tot zes maanden zitten de elf lessen erop. Of ze dan klaar zijn voor het examen? Dat hangt ervan af. De ene wel, de andere nog niet. Maar het blijft sowieso een heel lastig examen.”

Het is hier heel warm

De les is inmiddels gestart. Johan heeft een nieuwe tablet, maar hij heeft moeite met het inloggen thuis. Dianne belooft hem in de pauze even te helpen. Op het scherm achter haar verschijnt ondertussen de lesstof. Heel rustig pratend loodst ze de groep er doorheen. Hoe stap je in en uit, waar moet je op letten als je wegrijdt, wat is die weg met die groene lijn in het midden, hoe moet je voorsorteren, wat is het verschil tussen een verkeerslicht met een pijl en met een bolletje? Irem, een van de deelnemers, moet ervan zuchten. “Mag het raam open? Het is hier heel warm”, zegt ze. En even later, tijdens de koffiepauze: “Ik vind het onderdeel ‘Kennis’ ook heel moeilijk. Ik kan me moeilijk concentreren, dus dit is wel even doorbijten.”

Ervaringsdeskundige

“De vraag naar deze cursus kwam vanuit cliënten bij het Leerplein terecht”, vertelt Ria de Graaf tijdens de koffiepauze. Ria is als ervaringsdeskundige de co-trainer bij deze cursus. “Ik heb mijn rijbewijs dus ze vonden mij hier wel geschikt voor. Ik hou de administratie bij en ik help ook als er vragen zijn. Dat vind ik leuk.”
“Ria is mijn rechterhand”, vult Dianne aan. “Ik heb zelf al eerder twee cliënten ambulant begeleid met het theorie-examen dus toen deze vacature voorbij kwam, leek het me wel leuk. En dat is het ook, ja. De eerste groep draaide als pilot tussen september en februari en dit is de tweede. We zijn nog een beetje aan het zoeken naar de beste methodiek, maar het voorziet zeker in een behoefte. En ik ben trots op dit groepje. Ze doen echt goed hun best. Hopelijk eindigt het met een mooi papiertje. Dat hebben ze zeker verdiend.”

De cursus Auto-theorie van het Leerplein telt elf bijeenkomsten van twee uur. Meer weten? Neem contact op met het Leerplein via 0492-530053

Theorie-7
Theorie-3

Leuk verhaal?

Deel het met je vrienden!

Wellicht ook interessant

Megan-6

Megan werkt als afdelingsassistent bij ORO

Lees het complete verhaal Lees het verhaal
Lees Voor
Ga naar de inhoud