2E2A0007

Na de verhuizing gaat het een stuk beter met Marc

Hij heeft net een stukje gefietst. De straten rondom Den Dries in de Helmondse binnenstad kent hij wel. Niet heel ver hier vandaan werd hij 57 jaar geleden geboren. De laatste veertien jaar woonde hij in Beek en Donk, maar daar ging het steeds minder goed met hem. Hoe kunnen we het tij keren, dachten zijn begeleiders.

Marc is een gevoelsmens. Een knuffelbeer, zegt een van zijn begeleiders, Bianca De Deken. “Marc houdt van gezelligheid. Het is een sociaal persoon, maar hij is ook onzeker en heel gevoelig voor een goede sfeer.” In Beek en Donk kreeg Marc het steeds lastiger. Hij voelde zich niet meer op zijn gemak in en rond zijn appartement. Hij werd steeds sneller boos, ging teveel eten en zijn gedrag werd steeds ingewikkelder. De begeleiders probeerden van alles, maar een verandering van omgeving leek op een bepaald moment toch de enige oplossing. Bovendien wilde Marc wel graag terug naar Helmond.

Graag naar Den Dries

Toen er op Den Dries een plaats in het groepswonen vrij kwam kreeg Marc de kans om eens te gaan kijken. Bianca: “Gezien zijn situatie leek het beter voor Marc dat hij in een groepswoning zou gaan wonen, zodat begeleiding toch wat dichterbij is.” Een kleinere kamer vond Marc geen probleem. Hij was er snel uit en hij wilde graag naar Den Dries.
In april stond de verhuizing gepland. Een nieuw huis, nieuwe medebewoners en nieuwe begeleiders. Het zijn niet de makkelijkste dagen. Bianca: “Ik ben bewust op die dag gaan werken. Ik kende Marc al een beetje van een eerdere vakantie die ik begeleidde. We hadden toen een goede klik. Hij vond het fijn dat hij op die eerste dag een min of meer bekend gezicht zag.”

Blij met de keuze die ik gemaakt heb

Nu de eerste periode erop zit, is Marc blij met de keuze die is gemaakt. “Ik miste in het begin Theresia en Bernard wel, mijn begeleiders in het vorige huis. En ik vind het moeilijk om meteen alle namen van de mensen hier te leren. Maar ik vind het nu wel fijn. Ik zit vaak in de huiskamer. Om te eten en om televisie te kijken met de anderen. Die vrouwen kijken hier allemaal naar B&B vol liefde. Daar vind ik niks aan, maar ik vind het wel leuk om erbij te zitten. En als ik geen zin meer heb ga ik naar mijn kamer, naar de computer of naar mijn eigen televisie. En als het lekker weer is, ga ik fietsen. Misschien nog eens naar de markt om fruit te halen. Of een keer naar mijn oude voetbalclub hier in de buurt.”

Bijgedragen aan het geluk

Volgens Bianca heeft de overstap van Beek en Donk naar Helmond voor Marc heel goed uitgepakt. Maandag gaat hij voor het eerst naar zijn nieuwe dagbesteding, bij Van Speijk. Ook lekker op de fiets, terwijl hij eerst altijd met de taxi moest. “Hij is echt opgefleurd. Een verhuizing is best ingrijpend, maar hier heeft het echt bijgedragen aan het geluk van de cliënt. En daar doen we het toch voor.”

2E2A0027
2E2A0049
SGW

SGW staat voor Supportgericht Werken. ORO heeft deze methodiek enkele jaren geleden omarmd omdat het de vertaling is van de missie en visie van ORO. We willen cliënten zelf de regie over hun leven geven, kansen bieden, uitdagingen, keuzes. Zodat ze zo optimaal mogelijk mee kunnen doen in de samenleving en hun talenten kunnen ontwikkelen. Supportgericht Werken helpt onze medewerkers om de krachten en wensen van onze cliënten beter in beeld te krijgen en het gesprek daarover aan te gaan.

Leuk verhaal?

Deel het met je vrienden!

Wellicht ook interessant

2E2A1308

Maatjesproject ROC ter AA en ORO

Lees het complete verhaal Lees het verhaal
DeMeentDigibord-4

De Meent blij met nieuwe aanwinst

Lees het complete verhaal Lees het verhaal
Lees Voor
Ga naar de inhoud