‘Er werd ineens gevraagd wat ík wilde’

Supportgericht Werken (SGW). Mensen die ORO een beetje kennen, weten dat deze manier van werken al vele jaren hét uitgangspunt is bij het begeleiden van onze cliënten. Waar medewerkers bij de introductie van deze begeleidingsvorm soms dachten ‘dat doen wij toch al lang’, is inmiddels wel duidelijk dat SGW heeft gezorgd voor een cultuuromslag en een omslag in denken. Die cliënten als bijzonder waardevol ervaren. Marco van Dijk, een van die cliënten, wil er graag over vertellen.

Wie met Marco praat, heeft niet direct in de gaten dat hij cliënt is bij ORO. Als ervaringsdeskundige helpt hij medewerkers én cliënten vanuit het cliëntburo STERK, dat een vaste stek heeft in het Centraal Bureau van ORO. Marco praat makkelijk en weet de weg binnen de organisatie. Hij geeft voorlichting op scholen, maakt deel uit van het opleidingsprogramma SGW, begeleidt cursussen van het Leerplein en heeft binnen ORO de contactgroep Lekker Nuchter mee opgezet. Als hij over zijn geschiedenis vertelt, wordt iets meer duidelijk over zijn bewogen verleden.

Vaak overvraagd

Het levensverhaal van Marco kent vele hoofdstukken, zo blijkt als hij vertelt. “Ik was wat je noemt een ongewenst kind, werd op mijn zevende uit huis geplaatst, werd seksueel en psychisch misbruikt, zat in het speciaal onderwijs en kreeg problemen op de LTS omdat ik de theorie niet kon verwerken. Ik kwam op een internaat terecht waar ik gepest werd, ging aan het werk, maar dat hield ik niet vol. Ik raakte verslaafd aan alcohol en drugs, zat nog een jaar in de gevangenis en belandde uiteindelijk op straat. Het probleem? Ik heb een laag IQ, maar dat bleek pas veel later toen ik door ORO werd getest. Ik kan me verbaal behoorlijk goed redden, maar dat heeft ook tot gevolg gehad dat ik vaak overvraagd ben. En dat zorgde voor frustratie en problemen.”

Een enorme omslag

Via de GGZ belandde Marco zo’n zestien jaar geleden bij ORO. Waar de begeleiding in de beginjaren maar moeizaam verliep. “Het was goed bedoeld, maar ik hoorde wel heel vaak het woord ‘moeten’. Je moet dit eens proberen en je moet dat. Dat werkte niet. Ik had dat in het verleden al te vaak gehoord. Was er op de een of andere manier niet gevoelig meer voor.”
Toen SGW bij ORO werd gelanceerd, bemerkte Marco direct de verandering in benadering. “Er werd ineens gevraagd wat ík wilde, wat ík graag zou gaan doen, waar ík het liefste eens zou willen kijken. Dat voelde echt als een enorme omslag. Ik had moeite om weer in het werkritme te komen, maar daar kreeg ik plots alle ruimte voor. Zo kwam ik terecht op de werkpost bij Hotel Heppie in Mierlo. Daar heb ik gewerkt tot corona. Daarna werd er weer heel bewust gekeken naar mijn interesses. Ik liet merken dat ik veel van muziek houd en toen vroeg een begeleider of ik eens bij RadiORO wilde gaan kijken. Dat heb ik gedaan en sindsdien heb ik een eigen programma op de vrijdagmiddag en ben ik een soort van manusje van alles in de studio op Het Rijtven.”

Ik beslis zelf

Marco is een van de eerste ervaringsdeskundigen die ORO rijk is. Over zijn werk als ervaringsdeskundige zegt hij: “Ik vertel mijn persoonlijke verhaal tijdens bijeenkomsten en laat zien waar ik nu sta. Daar halen mensen kracht uit. Verder geef ik trainingen en ben ik iedere week actief bij STERK. Ik zit weer lekker in mijn vel. Ik heb het gevoel dat ik niet meer aan de hand word meegenomen, maar dat ik zelf de regie over mijn leven terug heb. Ik word weer als mens behandeld en er wordt niet meer voor mij beslist, maar ik beslis zelf.”
SGW heeft, zo zegt hij zelf, voor een belangrijke ommekeer in zijn leven gezorgd. “Ik hoor nog steeds soms medewerkers zeggen dat ze SGW al jaren doen, maar als ze de cursus hebben gevolgd merken ze toch dat het anders is. Mij heeft het in ieder geval heel goed geholpen. De toekomst? Daar maak ik me geen zorgen meer over. Ik vind het leuk wat ik doe en verder zie ik wel wat er op mijn pad komt.”

 

 

Supportgericht werken

SGW staat voor Supportgericht Werken. ORO heeft deze methodiek enkele jaren geleden omarmd omdat het de vertaling is van de missie en visie van ORO. We willen cliënten zelf de regie over hun leven geven, kansen bieden, uitdagingen, keuzes. Zodat ze zo optimaal mogelijk mee kunnen doen in de samenleving en hun talenten kunnen ontwikkelen. Supportgericht Werken helpt onze medewerkers om de krachten en wensen van onze cliënten beter in beeld te krijgen en het gesprek daarover aan te gaan.

Leuk verhaal?

Deel het met je vrienden!

Wellicht ook interessant

Inspirerende bijeenkomst Palliatief consultatieteam

Lees het complete verhaal Lees het verhaal
Lees Voor
Ga naar de inhoud