Wie is hier nu de deskundige?

U bevindt zich hier: Over ORO | Actueel | Nieuws | 2018 | Juni | Wie is hier nu de deskundige?

Wie is hier nu de deskundige?

Ruim 250 cliënten, begeleiders, managers en bestuurders waren te gast bij de eerste Werkconferentie over Ervaringsdeskundigheid in de VG-sector.

Als je een beperking hebt, kun je heel veel wél. Soms zelfs heel goed. Maar sommige dingen vind je moeilijk. Daar heb je hulp bij nodig. Mensen die je dan helpen, noemen we ‘deskundig’. Maar welke deskundige kan jou nou het beste helpen? Is dat iemand die heel veel boeken heeft gelezen? Of is dat iemand die precies weet wat jij voelt? En wat jij meemaakt? Omdat hij of zij ook een beperking heeft! Wie is nou eigenlijk de échte deskundige?

In het Willem II-stadion in Tilburg kwamen op dinsdag 5 juni 2018 heel veel ervaringsdeskundigen bij elkaar. Allemaal hebben ze een verstandelijke beperking. De ene is ermee geboren, de andere kreeg het door een ziekte of een ongeluk. Maar allemaal willen ze hun ervaringen delen met andere mensen.

Best moeilijk

In Nederland wordt deze ‘ervaringsdeskundigheid’ steeds meer ingezet. Er zijn zelfs speciale scholen en opleidingen voor. Op zo’n school vertellen ervaringsdeskundigen over wat ze zelf hebben meegemaakt. Dat is soms best moeilijk. Ze leren er ook dat ze met hun verhalen andere mensen kunnen helpen. En hoe ze dat kunnen doen. Daar worden ze zelf gelukkig van. En ze maken andere mensen met een beperking ook gelukkiger. De zorgorganisaties snappen dat de ervaringen van deze deskundigen heel erg waardevol en belangrijk zijn. Daarom komen er steeds meer ervaringsdeskundigen.

Werkconferentie

In Tilburg waren ongeveer tachtig ervaringsdeskundigen aanwezig op wat de organisatie een Werkconferentie noemde. Er waren ook directeuren, managers en begeleiders van een groot aantal zorgorganisaties en andere, belangrijke organisaties waarmee wordt samengewerkt. Er werd gepraat over wat ervaringsdeskundigheid is en hoe belangrijk het is. In kleine groepjes legden ervaringsdeskundigen uit waar zij precies mee bezig zijn en hoe ze andere mensen helpen. Bijvoorbeeld door te vertellen hoe ze met hun verslaving zijn omgegaan, of hoe ze mensen met autisme kunnen helpen.

Super dag!

Alle gasten die de conferentie bezochten waren het erover eens. Het was een superdag! Een dag voor, door met ervaringsdeskundigen die lieten zien hoe belangrijk ervaringsdeskundigheid geworden is. En één ding werd wel heel duidelijk: in de komende jaren wordt dat alleen maar belangrijker!

Meer weten?

Mail naar leerplein@oro.nl of neem telefonisch contact op met het Leerplein van ORO via 0492-530053.

Veerle Vriens, acht jaar geleden NAH-patiënt geworden nadat een hersentumor was geconstateerd:

""Mijn wereld werd ondersteboven gegooid, maar ik heb inmiddels ervaren dat ik mensen kan helpen. Dat ik een voorbeeld kan zijn. Dat is toch geweldig.""