Logeren bij ORO is veel meer dan logeren alleen

In 1993 startte ORO, heel voorzichtig nog, met het aanbieden van logeerplekken in de weekenden voor kinderen en jongeren met een beperking. Een kwart eeuw verder blijkt duidelijk dat ORO in een behoefte voorziet. “De eerste logeerplek was in het kinderdagcentrum in Helmond”, vertelt Jolanda. “Als de kinderen op vrijdag naar huis gingen, werd er een klas ingericht als slaapzaal en een andere als huiskamer. De begeleiding sliep op kantoor.”

Belangrijkste doel van het logeren was het ontlasten van de ouders. Even een weekendje zonder de continue zorg en verzorging, even tijd voor elkaar én voor de andere gezinsleden. Hoewel dat doel er nu nog altijd is, is het logeren inmiddels een veel bredere voorziening geworden. “Logeren is ook vooral een feest”, benadrukt Jolanda in het pas geopende logeerhuis aan het Veld in Deurne. “Omgaan met leeftijdsgenoten, sociale contacten opdoen en samen leuke dingen doen. Dát is ook een belangrijke doelstelling van het logeren bij ORO.”

Logeren en leren

In de loop van de jaren, toen de logeermogelijkheid zich niet meer beperkte tot alleen de weekenden en de vakanties, startte ORO ook met de training ‘Logeren en Leren’. Jolanda daarover: “De logeermomenten bleken ideaal om met kinderen en jongeren zelfstandigheid te trainen. Dat resulteerde in een programma waarin we de jongeren helpen bij het zo zelfstandig mogelijk uitvoeren van dagelijkse verzorging, maar ook bij hele praktische zaken zoals het plannen van een bezoekje aan de huisarts, het pinnen in een winkel en de gang van zaken op een station. Daarnaast is het programma onder meer gericht op de persoonlijkheidsbevordering en het vergroten van de weerbaarheid.”

Logeren op Het Rijtven

Jongste loot aan de tak is de logeervoorziening op Het Rijtven, bedoeld voor kinderen die behoefte hebben aan meer specifieke verzorging, begeleiding en aan een kleinere groepsgrootte. “We blijven zoeken naar wat de behoefte is van onze doelgroep”, stelt Jolanda. “Met onze specifieke kennis, bijvoorbeeld van de gedragsdeskundigen, kunnen we veel vragen beantwoorden. Zo kijken we nu bijvoorbeeld naar mogelijkheden om jongeren die op het punt staan om uit huis te gaan, heel gericht te ondersteunen met een speciaal trainingsprogramma op een nieuwe locatie.”

Reactie van Ouders

‘Het blijft moeilijk’

“Luca is nu vijftien. Hij logeert al bij ORO vanaf zijn vijfde. Eerst één keer in de maand, sinds kort twee keer. Ik blijf het moeilijk vinden, hoor. Ik mis hem als hij er niet is. Zijn aanwezigheid, zijn drukte, zijn knuffel. Waarom ik het toch doe? Omdat ik vind dat hij er ook recht op heeft dat hij later op zichzelf gaat wonen. Luca gaat waarschijnlijk ook meedoen aan Logeren en Ontwikkelen. Op dit moment zit hij al één keer per maand in een groep met jongvolwassenen. Dan leert hij al dat hij zijn eigen bed moet opmaken en helpen in de keuken. Dat leren krijgt straks meer vorm, zodat we langzaam maar zeker kunnen kijken naar een plekje waar hij zich thuis voelt en waar hij zelfstandiger kan wonen.” Manuela, moeder van Luca

‘Onze andere kinderen willen ook!’

“Toen Bram vijf was zijn we begonnen met het logeren. Nu is hij veertien en hij gaat nog steeds met veel plezier. Hij is altijd enthousiast en komt ook altijd met leuke verhalen thuis. Mijn andere kinderen willen ook wel een keer! Ons geeft het even lucht. Ongewild draait het gezin toch vooral om Bram. Als hij gaat logeren, krijgen wij ook de kans om de dingen te doen met de andere kinderen die we niet kunnen doen als Bram erbij is.” Leon, vader van Bram

Wil je meer weten over logeren bij ORO? Klik dan hier.

Leuk verhaal?

Deel het met je vrienden!

Wellicht ook interessant

Inspirerende bijeenkomst Palliatief consultatieteam

Lees het complete verhaal Lees het verhaal
Lees Voor
Ga naar de inhoud